Interpol: Traficul de medicamente contrafăcute a EXPLODAT

| 29 mai, 2014

Traficul de medicamente contrafăcute a 'explodat' în întreaga lume şi trebuie combătut printr-o cooperare internaţională întărită şi prin informarea populaţiei, au precizat miercuri experţii participanţi la un seminar organizat de Franţa la Washington, relatează AFP.

Există o 'explozie a traficului' cu aceste medicamente, a precizat preşedinta Interpol, Mireille Ballestrazzi, care a participat la conferinţă alături de zeci de experţi, dintre care mulţi francezi şi americani, la Ambasada Franţei de la Washington.

Conferinţa a fost de asemenea o ocazie de a pune la punct un acord de parteneriat între Franţa şi SUA în lupta împotriva acestui tip de trafic, care va fi semnat în curând.

'Traficul a explodat, deoarece este extrem de profitabil, deoarece există în spatele său, astăzi, adevărate reţele criminale, iar impactul său afectează puternic populaţia, în special pe cei săraci', a declarat Mireille Ballestrazzi pentru AFP.

Contrafacerile, dificil de cuantificat, ar afecta 10% din piaţa globală. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), aproximativ 50% dintre medicamentele vândute pe internet ar fi contrafăcute. Toate tipurile de produse sunt contrafăcute, dar în special pentru cele de tipul Viagra, susţin experţii.

În Africa, afirmă Aline Plancon, director adjunct al Interpol responsabilă de acest sector, studiile au arătat că '30-40%' din medicamente sunt contrafăcute.

Profilul traficanţilor variază de la reţele extrem de organizate în Europa de Est, America Latină şi SUA care achiziţionează principii active din laboratoare, la grupuri de persoane care fabrică pastile contrafăcute folosind ipsos, vopsea sau chiar praf.

În urmă cu câţiva ani, zeci de copii au murit în Africa din cauza unui sirop contrafăcut, a precizat colonelul Bruno Manin, care conduce OCLAESP, un serviciu de jandarmerie specializat.

200.000 de persoane mor în fiecare an din cauza medicamentelor contrafăcute împotriva malariei, a adăugat el.

Pentru a lupta împotriva acestui tip de criminalitate cu multiple faţete, trebuie un răspuns de asemenea diversificat, a adăugat colonelul, printr-o 'cooperare internaţională, interministerială, între specialişti în criminalitate cibernetică şi în fraude financiare'.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ