IOHANNIS a transmis Strategia Naţională de Apărare a Ţării către Parlament

| 12 iun, 14:39

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, Parlamentului Strategia Naţională de Apărare a Ţării, informează Administraţia Prezidenţială, potrivit Agerpres.

Totodată, şeful statului le-a transmis preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, în conformitate cu prevederile art. 88 din Constituţia României, solicitarea de a adresa Parlamentului un mesaj referitor la Strategia Naţională de Apărare a României pe 22 iunie, începând cu ora 17,00.

Pe 9 februarie, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat în plenul Legislativului că, în decursul acestei sesiuni parlamentare, va prezenta Strategia Naţională de Apărare.

Pe 17 februarie, şeful statului a iniţiat procesul de consultări interinstituţionale pentru elaborarea Strategiei Naţionale de Apărare, de care se ocupau fostul consilier prezidenţial George Scutaru şi consilierul de stat Sebastian Huluban. Ulterior, atribuţiile au fost preluate de consilierul prezidenţial Ion Oprişor.

Pe 8 iunie, şeful statului a avut consultări cu partidele şi formaţiunile parlamentare pe tema Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării.

Pe 10 iunie, CSAT a hotărât promovarea Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării "O Românie puternică în Europa şi în lume" către Parlament pentru a fi adoptată, una dintre principalele noutăţi ale acestui document fiind, potrivit preşedintelui Iohannis, conceptul de securitate extinsă.

"Am gândit această strategie ca pe un document integrator, care oferă o viziune şi o direcţie în materie de securitate naţională. Viziunea mea este a unei Românii puternice în Europa şi în lume, asta însemnând pentru mine cel puţin trei lucruri: un stat care îşi apără cetăţenii, oriunde s-ar afla ei, o ţară care îşi apără valorile, interesele, simbolurile, dar şi bunurile naţionale şi resursele naturale, care ştie să-şi protejeze patrimoniul, domeniile de excelenţă, care pune prioritate pe educaţie şi pe sănătate şi, în al treilea rând, un stat care contribuie la menţinerea securităţii colective alături de partenerii lui şi la promovarea democraţiei şi libertăţii", a spus şeful statului.

El a indicat că acestea presupun continuitate în angajamente şi predictibilitate în acţiuni. "Continuitatea şi predictibilitatea ne fac o ţară credibilă şi o resursă de încredere într-o regiune foarte complicată", afirmat Iohannis.

Şeful statului a arătat că Parteneriatul Strategic cu SUA, apartenenţa la NATO şi la UE sunt reafirmate ca piloni ai politicii externe şi de securitate.

"Una dintre principalele noutăţi aduse de această strategie este conceptul de 'securitate naţională extinsă'. Securitatea naţională nu este privită doar prin perspectiva apărării, ci prin evaluarea aspectelor care ţin de ordine publică, economie, infrastructură, educaţie, sănătate, mediu, cultură, fiindcă toate acestea au un impact asupra securităţii naţionale", a spus Iohannis.

Pentru elaborarea Strategiei Naţionale de Apărare au fost consultate comisiile de apărare ale Parlamentului, reprezentanţi ai societăţii civile, ai mediului academic, ai instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale.

Strategia Naţională de Apărare trebuie înaintată Parlamentului în termen de şase luni de la învestirea în funcţie a preşedintelui, care a avut loc pe 21 decembrie 2014.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ