Iohannis, după CSAT: Am convenit un plan de acțiune referitor la norme, proceduri, laboratoare

| 27 mai, 15:29

Klaus Iohannis face declarații după ședința CSAT, în care s-a discutat mandatul României la summitul NATO de la Varșovia, activitatea SRI, dar și scandalul din sănătate, într-o conferință de presă în care va anunța ce soluții de vor lua pentru gestionarea acestei crize.

"Am analizat situația din Sănătate. Nu este vorba doar despre un aspect singular, ci despre siguranța vieții oamenilor și despre sănătatea publică. Aici putem include și chestiuni care țin de medicamente și siguranță, nu doar de biocide. Am convenit un plan de acțiune referitor la norme, proceduri, laboratoare", a declarat președintele României.

Acesta a explicat ce înseamnă normele convenite în planul discutat în ședința CSAT.

"Norme. Avem nevoie de norme aliniate la cerințele UE, în ceea ce privește biocidele, mai exigente, mai aplicate, cu sancțiuni severe. S-a convenit ca un pachet de norme să fie eliberat de Guvern până la sfârșitul lunii iulie. Se va constitui un grup de experți care să lucreze la acest de norme. Acestea privesc modul în care se pun pe piața produsele biocide, dar și curățenia, dezinfecția și sterilizarea în spitale, conformitatea cu standardele europene, activitatea de control și inspecție sanitară de stat și întârirea capacității de control a Ministerului Sănătății", a susținut Klaus Iohannis.

Acesta a explicat că Guvernul României va urmări implementarea tuturor obiectivelor stabilite în planul strategic, prin care sunt dispuse măsuri privind prevenția, reducerea incidenței, monitorizarea și creșterea capacității de diagnostic a infecțiilor intraspitalicești.

"Am convenit crearea unui mecanism de raportare, informare și control. Este nevoie de un control mult mai riguros. Trimestrial, așa s-a stabilit, Guvernul va prezenta CSAT informări cu privire la sistemul de sănătate publică și starea de sănătate a cetățenilor. S-a hotărât ca Guvernul să inițieze programe de instruire și perfecționare pentru identificarea, prevenirea și combaterea infecțiilor intraspitalicești și pentru asigurarea serviciilor medicale de calitate", a continuat șeful statului.

Acesta a susținut că s-a luat decizia dezvoltării unei rețele de laboratoare acreditate, unde să se poată analiza soluții chimice precum dezinfectantele.

"Laboratoare. România va dezvolta o rețea de laboratoare acreditate care pot analiza inclusiv soluțiile dezinfectante. Controlul oficial conform cerințelor UE. S-a luat decizia că Guvernul României să elaboreze un program de investiții pe termen lung. Urmărește crearea la nivel național de laboratoare acreditate pentru efectuarea testelor produselor biocide, reorganizarea și dotarea corespunzătoarea a autorităților de control în domeniul sănătății publice, cu respectarea regulamentelor și standardelor europene în domeniu", a conchis Klaus Iohannis.

 

Tag-uri: csat, iohannis, sanatate
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ