Iohannis – handicap major pentru turul II

| 08 noi, 2014

Primele date sociologice care măsoară intenția de vot pentru turul doi al alegerilor prezidențiale, făcute publice de către CSCI, vin să-i confirme lui Iohannis cel mai sumbru coșmar – nu va ajunge să se bucure de imunitate din funcția de președinte al României.

Pe scurt, Iohannis pierde bătălia electorală în fața lui Victor Ponta, care își menține, la fel ca în primul tur, superioritatea în fața neamțului. Cu un scor de 45%, candidatul ACL pierde șansa de a-i aduce la putere pe oamenii lui Băsescu.

Conform datelor celui mai recent sondaj CSCI, realizat la nivel național, premierul Victor Ponta este favorit în cursa prezidențială - Întrebați cu cine vor vota dintre următorii candidați la alegerile prezidențiale de pe 16 noiembrie, 55% dintre participanții la sondaj au răspuns Victor Ponta și 45% – Klaus Iohannis. De asemenea, la capitolul încredere în politicieni, Victor Ponta, cu un scor de 40%, ocupă prima poziție în clasament,  în timp ce locul al doilea îi revine lui Klaus Iohannis, cu 32%, urmat de Călin Popescu Tăriceanu, cu 30%. În această ecuație, Traian Băsescu ocupă a patra poziție în clasament, cu 16% încredere. Prin urmare, viitorul nu sună bine pentru prezidențiabilul ACL care, la cum se creionează tabloul, nu are nicio șansă să diminueze decalajul major dintre el și contracandidatul din partea PSD. Iohannis este pus în situația de a recupera mai mult decât Traian Băsescu în 2004, lucru care nu se va întâmpla.

Un aspect interesant al cercetării ne permite inițierea unei discuții mai ample. Întrebați care consideră că este principalul responsabil pentru scorul slab al lui Klaus Iohannis din primul tur de scrutin, scor aflat sub ținta asumată inițial, 38% dintre respondenți  au raspuns că de vină sunt chiar liderii partidului. Având în vedere că întrebarea a fost una deschisă, adică respondenții nu au fost puși în situația în care să aleagă dintr-o listă de răspunsuri predefinite, ci au avut libertatea să-și spună punctul de vedere, datele trădează un handicap major al lui Iohannis pentru turul doi, o vulnerabilitate cauzată chiar de către membrii echipei care vrea să-l vadă pe neamț instalat la Cotroceni.

Practic, candidatul ACL „moare„ în sondaje din cauza Echipei Iohannis, românii realizând, de fapt, că cei care îl susțin pe neamț în cursa pentru câștigarea alegerilor sunt politicieni cu probleme mari cu Justiția, foști apropiați ai lui Băsescu și aceiași care au dus la sapă de lemn România. Horia Uioreanu, Aristotel Cancescu și Romeo Stavarache sunt doar trei exemple de baroni liberali care se află în acest moment în arest. Mai mult decât atât, trei dintre liderii PDL, Constantin Ostaficiuc, Cornel Samartinean și Alin Popoviciu, s-au ales, chiar în această săptămână, cu sechestru parțial pe avere în dosarul „Aeroportul” instrumentat de Serviciul Timișoara al DNA, asta ca să nu mai vorbim despre Vasile Blaga, șeful de campanie al lui Iohannis, care este acuzat că a primit 80.000 de euro mită în cel mai mare dosar de corupție din România – EADS.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ