Iohannis și Republica Moldova – să nu zică lumea că nu îi pasă. Sau chiar mai grav

| 26 noi, 2014

După ce a uimit opinia publică în campania electorală, când a declarat că nu a vizitat niciodată Chișinăul deoarece nu se află pe teritoriul României, echipa din jurul lui Klaus Iohannis a anunțat că președintele ales va face o vizită, vineri, în Republica Moldova.

Deplasarea lui Klaus Iohannis la Chișinău are loc în urma invitației adresate de către președintele moldovean, Nicolae Timofte, și coincide cu ultima zi de campanie electorală din Republica Moldova. Klaus Iohannis va avea discuții oficiale cu președintele Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova, Vlad Filat, și o întâlnire neoficială cu Nicolae Timofte, președintele statului de peste Prut. În cadrul vizitei, Klaus Iohannis va fi însoțit de copreședintele PNL Vasile Blaga și de prim-vicepreședintele PNL, Mihai-Răzvan Ungureanu.

Citeşte şi: Adio angajamente: Iohannis anunță că va continua scandalul politic de tip Băsescu

Vizita lui Klaus Iohannis în Republica Moldova ar fi binevenită, însă aceasta are loc în ultima zi a campaniei electorale, iar efectul acesteia asupra opțiunilor electoratului moldovean va fi, prin urmare, nesemnificativ. Întâlnirile pe care proaspătul președinte ales al României le va avea cu oficialii moldoveni sunt strict formale și nu ajută cu nimic partidele proeuropene care ar fi avut nevoie de un sprijin consistent din partea liderului liberal încă dinainte de debutul campaniei electorale în Republica Moldova. De altfel, întreaga vizită lasă impresia unei improvizații de moment, Klaus Iohannis aflându-se în Chișinău pentru doar patru ore.

În spatele anunțului privitor la întâlnirile pe care Klaus Iohannis le va avea cu oficialii moldoveni, vizita viitorului șef al statului român în statul vecin pare mai degrabă a fi o acțiune de imagine decât o preocupare legată de alegerile parlamentare din Republica Moldova. Până recent Klaus Iohannis a emis foarte puține mesaje referitoare la Republica Moldova. Chiar dacă alegătorii din Republica Moldova l-au ales drept președinte al României într-o proporție ridicată pe Klaus Iohannis, după câștigarea alegerilor, liberalul nu a catadicsit să mulțumească electoratului de peste Prut pentru încrederea sa sau să transmită un mesaj cu privire la alegerile parlamentare din 30 noiembrie.

Citeşte şi: Klaus Iohannis s-a întâlnit cu primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă

Contrar propriilor declarații, prin care a afirmat în repetate rânduri că este un om politic al faptelor și nu al vorbelor, președintele ales le oferă liderilor de peste Prut și cetățenilor moldoveni doar cuvinte frumoase. În acest moment crucial pentru viitorul statului vecin, moldovenii nu au nevoie doar de cuvinte sforăitoare, ci de acțiuni concrete. Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a avut multiple vizite în zonă iar fiecare întâlnire avută cu oficialii moldoveni a fost urmată de fapte concrete prin care a sprijinit statul vecin în parcursul său european sau prin proiecte de dezvoltare. În acest sens, în cei doi ani și jumătate de mandat, cabinetele conduse de Victor Ponta au reușit să ajute Republica Moldova prin construirea gazoductului Iași-Ungheni, obținerea de fonduri pentru reabilitarea și construcția de noi poduri peste Prut, acordarea de burse elevilor și studenților moldoveni, acordarea unui sprijin financiar pentru dezvoltarea economică a statului vecin, asigurarea intervenției SMURD pentru soluționarea cazurilor de urgență, construirea unor centre SMURD, finațarea construirii sau reabilitării unor școli și grădinițe, donarea de automobile pentru administrația publică sau acordarea a zeci de mii de cărți în limba română pentru bibliotecile din statul de peste Prut.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
27 noi, 2014
cantautor
Ponta a avut numeroase deplasari in Moldova
Moldovenii nu sunt prosti insa...nu s-au lasat pacaliti
si l-au votat pe Iohannis,pentru ca Iohannis este roman -neamt si nu roman-mincinos-plagiator
27 noi, 2014
Adam Gheorghe
Afacere tip franciza!
Tot mai multi oameni lucreaza acum cu noi, convinsi de seriozitatea noastra! Contract legal si oferit imediat! Lucrati ca operator online, 3 ore pe zi, si incasati 300 dolari lunar! Nu este MLM sau afacere piramidala. Pentru detalii, trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
26 noi, 2014
CostelMatei
ULG
Faptele te contradic. Neamtul face iar romanul tiganit de revolutionarii fabricati de Iliescu mint. Presedintele si-a intrat in rol mai bine decat orice tigan de Iliescu si Nastase dupa care plangeti . Incercati sa invatati sa faceti jurnalism din perspectiva culturala :istoric documentat iar nu mahalagisme tiganesti care sa puna in derizoriu drept perdea ca sa furati . E momentul ca si voi , nu numai Presedintele, sa va intrati in rol!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ