Iohannis: Îmi doresc să dăm și mai multă consistență relației dintre România și Germania

| 05 oct, 20:02

Klaus Iohannis își dorește ca relația dintre România și Germania să capete mai multă consistență, subliniind în acest sens extinderea dialogului politic, accelerarea schimburilor economice și dezvoltarea relațiilor culturale.

"Ne așteaptă un drum comun spre beneficiul ambelor țări și cetățenilor noștri, dar și al construcției europene. Vă spun răspicat că îmi doresc să dăm și mai multă consistență relației dintre România și Germania, iar legăturile noastre să urce la un nou nivel în sens politic, economic și cultural. Aceasta presupune să extindem dimensiunea dialogului nostru politic în cadrul UE și al NATO, să accelerăm schimburile economice și să dezvoltăm componenta culturală. Este un obiectiv pe care mi-l asum cu toată deschiderea", a declarat Iohannis, la Ziua Unității Germane, organizată la Teatrul Național din București.

El a apreciat că între România și Germania există o relație bilaterală privilegiată și o cooperare foarte bună în multe domenii. Iohannis a precizat că Germania este unul dintre principalii parteneri politici și principalul partener economic al țării noastre.

Șeful statului a afirmat că cele două comunități — română și germană — fac legătura dintre cele două țări cu adevărat profundă.

Iohannis a arătat că sunt oportunități de valorificat în relațiile româno-germane, punctând că există un moment prielnic și toate premisele favorabile în acest sens. De asemenea, el a subliniat că un capitol aparte în relația dintre România și Germania îl reprezintă cooperarea strânsă în UE și Alianța Nord-Atlantică și că vecinătatea estică și sudică, spațiul Balcanilor sunt teme de interes pentru cele două țări.

"La un sfert de secol de la debutul reunificării europene ne confruntăm cu numeroase provocări interne și externe, a căror gestionare pune la încercare mecanismele instituționale ale UE. Cred în capacitatea și determinarea noastră comună nu doar de a lupta pentru prezervarea valorilor noastre și de a răspunde prompt vocilor care pun sub semnul întrebării sensul și arhitectura UE, ci și de a consolida uniunea noastră și rolul său de actor de prim rang la nivel european", a afirmat șeful statului.

El a amintit de căderea zidului Berlinului, punctând că "această experiență istorică trebuie să ne aducă aminte nouă și celor care vor veni după noi că teroarea și frica nu pot reprima aspirația spre libertate, că se pot pune granițe, dar nu se pot îngrădi conștiințe, că se pot ridica ziduri, dar nu se pot suprima identități".

"Preocupați de evenimentele actuale pe care le traversează Europa riscăm să uităm și o să trecem prea repede cu vederea cât de mult s-a schimbat continentul nostru de la acel moment. Să nu facem această greșeală, să nu luăm ca pe un dat construcția europeană și succesele ei: democrația și prosperitatea" , a spus Iohannis.

Șeful statului și-a început și încheiat discursul în limba germană.

Și ambasadorul Germaniei la București, Werner Hans Lauk, a apreciat nivelul excelent al relațiilor bilaterale germano-române.

"Cadrul larg de referință al activităților noastre este reprezentat de Europa și de Parteneriatul strategic transatlantic", a menționat ambasadorul german.

El a subliniat că în cursul anului cooperarea româno-germană s-a intensificat, amintind de vizita președintelui Iohannis la Berlin.

La evenimentul la care a concertat Orchestra Națională au participat aproximativ 900 de invitați, printre care s-au numărat fostul președinte Emil Constantinescu, președintele CCR, Augustin Zegrean, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ