Iohannis: Încurajez instituțiile ce veghează la respectarea Constituției să fie la înălțimea rolului lor pentru democrație

| 08 dec, 10:38

Președintele Klaus Iohannis a transmis marți un mesaj cu ocazia Zilei Constituției, prin care încurajează instituțiile care veghează la respectarea Legii fundamentale să fie mereu la înălțimea rolului lor pentru democrație.

"Cu prilejul acestei zile, încurajez instituțiile care veghează la respectarea spiritului și literei Constituției să fie mereu la înălțimea rolului lor fundamental pentru democrație!", a spus șeful statului în mesaj.

Potrivit acestuia, marți se împlinesc 24 de ani de la referendumul din 8 decembrie 1991, prin care a fost aprobată, cu o majoritate covârșitoare, Constituția României, moment care a marcat opțiunea fără echivoc a statului și poporului român pentru un regim de guvernare democratic.

"Schimbările majore generate de noua Lege fundamentală au făcut posibilă dezvoltarea unei democrații bazate pe statul de drept și pe respectul față de lege. În același timp, s-au consolidat valorile democratice ale constituționalismului modern bazat pe trei piloni: protejarea drepturilor și libertăților fundamentale, diminuarea tentației autoritarismului instituțional și accentuarea transparenței decizionale în activitatea instituțiilor statului. După aproape un sfert de secol, asistăm la aprofundarea unei noi etape, în care societatea este tot mai activă și interesată de eficiența guvernării și de buna funcționare a autorităților care exercită puterea la nivel central și local. Amplificarea dimensiunii participative a democrației din România este benefică pentru reprezentarea corectă a cetățenilor de către instituțiile fundamentale ale statului", a afirmat Iohannis.

În opinia sa, Constituția reprezintă mai mult decât o lege fundamentală, fiind acel "liant care unește cetățenii în jurul unor valori și aspirații comune".

"Ea conferă un sens comunității politice, fixând limitele în care se exercită puterea statului și garantând drepturile și libertățile de care se bucură cetățenii. Nicio democrație nu poate funcționa în absența unor valori comune, acceptate, respectate și promovate de membrii societății. Nu în ultimul rând, Constituția consemnează apartenența României la spațiul european și transatlantic. Avem astfel consfințită garanția dezvoltării normale a societății noastre alături de grupul statelor cu democrație consolidată, împotriva oricărei forme de totalitarism, intoleranță, discriminare și populism", a mai precizat președintele Iohannis.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ