Iohannis: Avem o legislaţie adesea deficitară în domeniul justiţiei. Trebuie amendată

| 23 feb, 11:23

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că legislaţia în domeniul justiţiei este adesea deficitară, subliniind că aceasta trebuie amendată, dar prin dezbateri şi transparenţă decizională.

UPDATE 'Avem o legislaţie adesea deficitară, care generează probleme de interpretare. În mod incontestabil, ea trebuie amendată, dar măsuri precum cele de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală sau legi de graţiere colectivă au nevoie de o dezbatere amplă în spaţiul public, de transparenţă şi responsabilitate în procesul de luare a deciziilor. Sunt aspecte de neignorat în România 2017', a spus şeful statului la prezentarea bilanţului DNA pe anul trecut.

El a subliniat că în astfel de cazuri este nevoie de consultare în Parlament şi a specialiştilor din justiţie.

'Aprecierea oportunităţii adoptării unor astfel de măsuri şi intervenţii trebuie să fie expresia unei dezbateri reale în Parlament, după consultarea specialiştilor şi preluarea expertizei din domeniu, dezbatere care să includă şi punctul de vedere al minorităţii parlamentare, al opoziţiei. Întregul proces decizional trebuie realizat cu o consultare reală a sistemului judiciar, cel care este chemat să aplice astfel de măsuri.

De asemenea, şeful statului şi-a exprimat încrederea că DNA şi instituţiile din acest domeniu vor juca un rol activ în modificarea legislaţiei, prin prisma poziţiilor avizate pe care le pot expune, bazate pe activitatea lor de zi cu zi.

Preşedintele Iohannis a precizat că ireversibilitatea luptei anticorupţie nu este una garantată, amintind de OUG 13.

'Măsuri legislative care slăbesc domeniul de aplicare al infracţiunilor de corupţie, ingerinţa factorului politic în actul de justiţie, campaniile media duse la adresa unor magistraţi sau instituţii judiciare sunt doar câţiva dintre factorii care pot afecta radical traseul pe care s-a înscris România. Nefericita Ordonanţă 13 din 2017 a fost abrogată, măsurile ameninţătoare la adresa luptei anticorupţie au fost retrase şi sabia lui Damocles pare a fi fost, pentru moment, îndepărtată', a spus el.



Informaţiile publicate de ECONOMICA.net pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. http://www.economica.net/iohannis-avem-o-legislatie-adesea-deficitara-in-domeniul-justitiei-trebuie-amendata_133700.html#ixzz4ZVGxb5Uc

 

 

Cele mai importante declaraţii ale preşedintelui Iohannis:

- Au trecut aproape 15 ani de când a fost constituit PNA, precursorul DNA, iar Româia a demonstrat că a reuşit să-şi mărească, instituţional, capacitatea de a lupta înmpotriva corupţie

- Cetăţenii României anului 2017 nu mai tolerează minciuna, corupţia sau compromisul.

- Principiile abstracte care stau la baza statului de drept au devenit preocupări concrete pentru cetăţeni. Când au fost brutal puse în pericol acestia au reactionat fără precedent.

 

-Indignarea si mobilizarea fără precedent ale românilor sunt semnale clare că ţara noastră trebuie să-şi continue parcursul de consolidare a statului de drept

-Încercările executivului au fost sancţionate în raportul MCV.

-Nefericita OUG 13 a fost abrogată. Sabia lui Damocles pare a fi fost pentru moment îndepărtată.

 

 

 

Câţiva protestatari, prezenţi în zonă, au strigat "demisia!" în momentul sosirii preşedintelui Iohannis.

La bilanţul DNA participă şi ambasadorul SUA în România, Hans Klemm. De asemenea, la eveniment sunt prezenţi şi ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, procurorul general al României, Augustin Lazăr şi reprezentanţii CSM.

Tag-uri: DNA, Klaus Iohannis
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ