Iohannis, LOVITURĂ DURĂ pentru Tăriceanu: ”Nu mă alătur vouă…”

| 28 mai, 10:18

Preşedintele României, Klaus Iohannis, i-a transmis joi, 28 mai, o scrisoare președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, ca răspuns la cererea unui grup de senatori, în frunte cu Tăriceanu, de a o demite pe şefa ÎCCJ, Livia Stanciu, şi şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, arată stiripesurse.ro.

 

IATĂ textul scrisorii:

Stimate domnule Președinte al Senatului,

La data de 26 mai a.c., mi-ați transmis o scrisoare, semnată împreună cu alți patru membri ai Senatului, prin care îmi solicitați ca, folosind instrumentele constituționale și legale de care dispun, să înlătur, prin demitere sau demisie, din funcțiile pe care le ocupă, pe președintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, doamna Livia Stanciu, și pe procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, doamna Laura-Codruța Kovesi și să inițiez, în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, o anchetă disciplinară a celor doi magistrați menționați. Totodată, îmi solicitați să mă alătur, neîntârziat și fără rezerve Parlamentului în demersul acestuia de modificare a Codului de procedură penală în sensul eliminării arestului preventiv pentru infracțiunile comise fără violență și a înlocuirii noțiunii de „suspiciuni rezonabile” cu cea de „indicii temeinice” ca precondiție pentru punerea în mișcare a acțiunii penale.

Referitor la solicitarea de înlăturare din funcție a președintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie și a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, precizez că Președintele României nu dispune de asemenea competențe constituționale sau legale. În plus, Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și al procurorilor nu prevede instituția demiterii, ci pe cea a revocării, ca modalitate juridică de încetare a unei funcții de conducere exercitate de un judecător sau de un procuror înainte de termenul pentru care a fost numit. Măsura revocării nu poate fi luată de către Președintele României. Aplicarea acestei sancțiuni se poate face numai după parcurgerea unei proceduri ale cărei etape sunt prevăzute de Legea nr. 303/2004.

În ceea ce privește solicitarea de înlăturare a celor doi magistrați prin demisie, consider că demisia dintr-o funcție de conducere reprezintă un act unilateral de voință, care nu poate fi determinat sau influențat de nicio autoritate publică, deci nici de către Președintele României.

Asigurarea independenței justiției reprezintă un element fundamental al statului de drept, iar potrivit Legii fundamentale, Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei, fiind singura autoritate publică ce are competenţa să se pronunțe cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor și a procurorilor și, implicit, cu privire la cariera acestora. În conformitate cu prevederile Art. 97 alin.(1) din Legea nr.303/2004, orice persoană poate sesiza Consiliul Superior al Magistraturii, în legătură cu activitatea sau conduita necorespunzătoare a judecătorilor sau procurorilor, încălcarea obligaţiilor profesionale în raporturile cu justiţiabilii ori săvârşirea de către aceştia a unor abateri disciplinare. Din această perspectivă, consider că, în măsura în care apreciați necesar, urmează să vă adresați direct Consiliului Superior al Magistraturii, întrucât Președintele României nu are atribuția de a declanșa, în numele niciunei alte autorități sau persoane, un asemenea demers juridic.

În ceea ce privește solicitarea de a mă alătura demersului Parlamentului de modificare a Codului de procedură penală, îmi mențin poziția exprimată public, prin care mi-am manifestat opoziția față de o eventuală modificare a acestor reglementări.

 

În opinia mea, o situație particulară și regretabilă precum cea menționată în scrisoarea dumneavoastră trebuie analizată în primul rând în cadrul autorității judecătorești, cu prioritate la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii, ceea ce nu exclude dezbaterea civică asupra ei, însă nu presupune cu necesitate valorificarea unui astfel de precedent în plan politic.

Un caz particular, oricât de regretabil ar fi, nu poate constitui un motiv suficient și rezonabil pentru modificarea legislației penale. Pentru adoptarea sau modificarea unor legi este necesară o analiză aprofundată, inclusiv a impactului social și juridic pe care astfel de noutăți le-ar putea produce în viața societății. Codul penal și Codul de procedură penală au intrat în vigoare relativ recent și, din această perspectivă, aplicarea lor pe o durată atât de scurtă nu a permis crearea unei cazuistici suficiente care să inducă o justificare rezonabilă pentru modificarea acestora, separat de orice rațiuni sau interese politice.

Refuzul meu de a mă ralia unui demers parlamentar de modificare a legislației penale rămâne ferm, cu atât mai mult cu cât toate aceste modificări legislative par a urmări diminuarea capacității autorității judecătorești de instrumentare a dosarelor penale, inclusiv a celor de mare corupție.

Cu deosebită considerație,

PREȘEDINTELE ROMÂNIEI

Klaus Werner Iohannis

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
29 mai, 09:54
Emil
WER BIST DU ...?
Johannis nu s-a aliat cu pdl-istii, hotii sau securistii. El era deja un membru al sistemului ce vrea sa puna mana pe intreaga Romanie. Problema este ca acest sistem este populat de ignoranti, mitocani, toparlani incapabili sa gandeasca intr-o perspectiva mai lunga decat o generatie ( a lor, adica). De aceea tot ce misca-n tara asta este afectat de suflul acestor tradatori de neam far'de Dumnezeu, incapabili sa priceapa intelesul cuvantului patriotism , cu atat mai putin sa aibe un astfel de sentiment. Asteptarile populatiei care s-a trezit cu acest insolit presedinte - desi nu l-a votat - se vor dovedi desarte caci acesta nu stie decat sa execute programul de decredibilizare a parlamentului, institutia reprezentativa a romanilor.
Sa nu intelegeti ca sunt partizanul apararii coruptilor din parlament dar castigarea majoritatii in parlament prin " bagarea in arest preventiv" a parlamentarilor coalitiei de la guvernare este ca si cum hotul striga " ......prindeti hotul !!"
Concluzia : Johannis continua politica lui Basescu de distrugere a democratiei si instaurare a haosului politic si desigur al celui economic. Cui serveste asta ???
29 mai, 07:31
Valter COJMAN
Iohannis complice la abuzuri in (in)justitie
Cred ca Iohannis ar trebui sa invete legea. Conform legii, presedintele poate revoca din functie presedintele ICCJ, DNA, etc. la cererea CSM care se poate autosesiza, poate sa se sesizeze la o plangere primita sau la o sesizare din partea unui membru al CSM. Iohannis este membru de facto al CSM si chiar prezideaza sedintele CSM si, pe cale de consecinta, poate decide autosesizarea CSM in cazul lui Stanciu Lidia, a lui Kovesi Codruta si a procurorilor care au instrumentat incompetent sau abuziv cazul Marianei Rarinca. Deci raspunsul lui este o fuga de raspundere si demonstreaza ca tine cu si favorizeaza infractorii din justitie. Pe de alta parte, Iohannis, este dator vandut lui Stanciu... Daca Stanciu nu-i tot amana procesul pentru incompatibilitate nu ar mai fi putut candida si nici nu ar mai fi ajuns presedinte. In ceea ce o priveste pe Kovesi, asta il ajuta sa isi faca majoritate in parlament facandu-le dosare penale celor de la guvernare. Deci nu are niciun interes sa le revoce din functie.
28 mai, 17:50
gica
iohannis.....
Pai nici nu prea poti sa te alaturi celor care vor pt aceasta tara mai bine.... cand esti exponentul fostului regim si ai pactizat cu hotii de pdl-i si basisti...ca liberalii ..sant ca oile.....!! cele doua d-ne n-au viata lunga chiar daca le pui palma ....s-a dovedit ,asta este ,...ce fac ...abuzuri si ilegalitati , si nu mai merita functiile.....!
28 mai, 14:07
balanescu cristian
oferta
Cea mai buna oferta de lucru! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza cu noi si sunt extrem de multumiti! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! sellectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
28 mai, 11:36
delgado
Salveaza venitul familiei
Poti sa lucrezi de acasa, part-time, cat iti permite timpul si daca te caracterizeaza ambitia e posibil sa nu mai ai nevoie de alt loc de munca. Ai nevoie doar de un calculator, internet, rabdare, perseverenta si seriozitate. Ti se pare mult? Parcurgi gratuit un curs de cateva zile prin email si apoi hotarasti daca vrei sa continui sau nu. Cere informatii cu text “detalii” la adresa: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ