IOHANNIS: România este cel mai redutabil susţinător al Republicii Moldova pentru integrarea în UE

| 07 iul, 15:14

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că România este cel mai redutabil susţinător al Republicii Moldova în procesul de integrare în UE, punctând că cele două state se vor afla într-o bună zi nu doar în Uniune, ci şi în comuniune, transmite Agerpres.

 

Şeful statului a reafirmat sprijinul pentru aspiraţiile europene ale Republicii Moldova. "România va fi mereu de partea dumneavoastră, domnule preşedinte. Cred cu tărie că Republica Moldova îşi poate împlini destinul doar în Uniunea Europeană. Vom fi alături de cetăţenii Republicii Moldova oricât de mult efort va trebui să depunem şi oricât va dura. Sunt, totodată, convins că oamenii de pe cele două maluri ale Prutului se vor regăsi într-o bună zi nu doar în Uniune, ci şi în comuniune", a afirmat Iohannis, la Suceava, la ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa omologului său moldovean, Nicolae Timofti.

El a arătat că Republica Moldova trebuie să facă eforturi susţinute pentru a împlini procesul de reformare a statului.

"Consolidarea statalităţii înseamnă în primul rând asumarea în practică a valorilor şi principiilor europene fără de care nu poate exista integrare deplină. Combaterea corupţiei, stabilitatea economică şi întărirea instituţiilor reprezintă singura cale de succes. O spun din nou: Moldova are o mare şansă pe care noi n-am avut-o la momentul aderării. Această şansă se numeşte România, membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, astăzi cel mai redutabil susţinător al Republicii Moldova în procesul de integrare", a afirmat Iohannis.

Şeful statului român a salutat rezultatul alegerilor locale din Republica Moldova.

"Faptul că partidele proeuropene au reuşit să câştige oraşe importante, inclusiv Capitala, demonstrează dorinţa cetăţenilor de a îmbrăţişa şi de a-şi însuşi valorile europene şi hotărârea pentru susţinerea parcursului european. Sperăm cu toţii că această opţiune manifestată la alegerile locale se va concretiza foarte curând în constituirea unui guvern de coaliţie, cu o clară orientare proeuropeană, decis să continue reformele începute în Republica Moldova", a spus Iohannis.

Potrivit acestuia, acordarea titlului de Doctor Honoris Causa omologului său moldovean de către Universitatea 'Ştefan cel Mare' reprezintă un moment deosebit pentru mediul academic, dar şi pentru relaţia dintre cele două state de limbă română.

"Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa domnului preşedinte Nicolae Timofti recunoaşte şi înnobilează meritele sale profesionale şi politice. Cariera profesională a domnului Timofti este impresionantă. Sistemul judecătoresc actual al Republicii Moldova poartă amprenta distinsului lider, prin promovarea reformei de drept. Priceperea şi corectitudinea de care a dat mereu dovadă, puterea exemplului personal şi simţul datoriei au jucat un rol esenţial în afirmarea sa pe scena publică, iar încrederea pe care a reuşit să o câştige din partea propriilor cetăţeni este confirmarea virtuozităţii sale. Determinarea şi curajul domnului Timofti de a conduce ţara pe calea integrării europene reprezintă cu certitudine un model pentru alte state din regiune. Domnia sa s-a implicat cu toată forţa pentru fructificarea din plin a statutului de membru al Parteneriatului Estic şi pentru împlinirea destinului european al ţării sale. Eforturile distinsului lider de a construi un stat liber, democratic şi consolidat reprezintă cu siguranţă o alegere pe care atât România, cât şi Uniunea Europeană o susţin cu fermitate", a mai declarat Iohannis.

Acesta a evocat şi personalitatea lui Ştefan cel Mare, afirmând că "Moldova, cea din stânga şi din dreapta Prutului, reprezintă un loc care păstrează aproape la tot pasul numele şi faptele celei mai importante figuri medievale româneşti, iar Suceava poartă, în timp şi spaţiu, o încărcătură istorică extrem de valoroasă''.

''Prin faptele sale, Ştefan cel Mare a contribuit enorm la formarea identităţii şi solidarităţii unui neam. Având un simbol comun în acest remarcabil personaj istoric, ţările noastre nu vor putea uita niciodată că sunt legate prin cultură, limbă şi sunt parte ale aceleiaşi istorii, factori care contribuie decisiv la consolidarea legăturilor dintre statele noastre", a adăugat Iohannis.

El a remarcat relaţia îndelungată în ceea ce priveşte schimbul de studenţi între cele două ţări şi cooperarea extrem de strânsă la nivel preuniversitar, universitar şi ştiinţific.

"Aceasta este o consecinţă a faptului că împărtăşim aceeaşi viziune cu privire la educarea şi formarea tinerei generaţii, ca zonă de importanţă strategică, pentru a putea asigura progresul şi stabilitatea ţărilor noastre. În plus, această experienţă arată că relaţia României cu Republica Moldova este un episod unic la nivel european, iar efortul nostru nu a fost în zadar. Vreau să vă asigur că România va continua să investească în pregătirea tinerilor din Republica Moldova, având credinţa că, astfel, contribuie implicit la dezvoltarea şi integrarea în familia europeană de valori a ţării dumneavoastră", a mai spus şeful statului.

El a precizat că România alocă anual 5.000 de burse de studiu pentru studenţii din Republica Moldova şi peste jumătate din copiii preşcolari de peste Prut beneficiază de programul finanţat de ţara noastră pentru renovarea şi dotarea grădiniţelor. Potrivit acestuia, universităţile din cele două state cooperează în cadrul unor numeroase programe bilaterale, dar şi europene, prin schimb de studenţi şi profesori.

 

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ