Iohannis se încurcă în moţiune – de la marea moţiune de cenzură fără temă la mica moţiune pe economie

| 02 sep, 2014

Este mai uşor să îţi creezi imaginea de competitor real prin blocarea agendei legislative cu nişte moţiuni care în realitate nu au nicio şansă de a trece şi care demonstrează propia ta incoerenţă.

Debutul unei noi sesiuni parlamentare reprezintă ocazia perfectă pentru accelerarea luptei politice, mai ales într-un context electoral. Astfel, nu ar trebui să ne mire deloc faptul că, în ultimele zile, liderii opoziţiei parcă au intrat în priză, venind cu o strategie extrem de agresivă în raport cu actuala putere.

Totul a început în ultima zi a săptămânii trecute, când liderul PNL Klaus Iohannis a declarat că opoziţia va depune cât de curând o moţiune de cenzură, arătând însă că nu s-a decis încă subiectul. Între timp, liderii opoziţiei au stat, au chibzuit şi au găsit subiectul în jurul căruia să îşi construiască demersul contestatar. "Am lămurit foarte clar pe ce temă se va axa moțiunea de cenzură. Noi am considerat că cel mai îngrijorător complex de teme din această perioadă se constituie din încercările Guvernului Ponta de a pregăti o posibilă fraudare a alegerilor — OUG 45 de pregătire a alegerilor, OUG de legalizare a traseismului politic în administrația publică locală. Toate aceste demersuri trebuie sancționate și moțiunea de cenzură care va fi pregătită de specialiștii noștri în perioada imediat următoare se va axa pe acest domeniu", a declarat luni Iohannis.

Citeşte şi: Miza moţiunii de cenzură PNL-PDL: acoperirea minciunilor lui Klaus Werner Iohannis

Însă, tot luni, Vasile Blaga a plusat, declarând că Alianţa Creştin-Liberală va mai depune două noi moţiuni simple, în afară de moţiunea de cenzură anunţată de colegul său şi de cea pe justiţie, restantă din sesiunea precedentă. Una dintre ele va fi axată pe fiscalitate, domeniu în care, potrivit opoziţiei, România înregistrează cel mai redus grad de colectare a taxelor şi impozitelor, din cauza evaziunii care a atins pragul maxim de după 1990.

Astfel, pe lângă moţiunea de cenzură anunţată de duminică şi pentru care abia luni s-a decis şi subiectul, acum pe piaţă a apărut cel puţin altă moţiune simplă, probabil în încercarea de a mai perturba funcţionarea legislativului. Desigur, moţiunea simplă sau de cenzură reprezintă o manieră democratică prin care opoziţia contestă activitatea puterii, dar asta nu înseamnă că liderii partidelor ce nu fac parte din arcul guvernamental trebuie să o utilizeze de fiecare dată când nu sunt de acord cu politica executivului.

Este greu să faci opoziţie mai ales când executivul pe care îl conteşti a reuşit să obţină o serie de performanţe economice incontestabile şi liderul acestuia este principalul favorit în cursa prezidenţială pe cale să înceapă în mod oficial. În aceste condiţii, este mai uşor să îţi creezi imaginea de competitor real prin blocarea agendei legislative cu nişte moţiuni care în realitate nu au nicio şansă de a trece şi care demonstrează propia ta incoerenţă. A anunţa intenţia de a aduce în Parlament patru moţiuni cu două luni înainte de alegeri reprezintă cea mai bună dovadă a acestui fapt. În final, din această inflaţie de moţiuni va avea de pierdut doar opoziţia, care pe lângă măsura propriei disperări va suferi într-un context electoral înfrângeri pe bandă rulantă în Parlament.

Citeşte şi: Migraţia primarilor – PNL se teme că va plăti preţul trădării votului din 2012

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ