Iohannis se scuză la Băsescu că nu mai poate susține poveștile despre ”lovitura de stat”

| 21 oct, 2014

Prins în ciulinii luptelor interne care au dus la rocada de la vârful PNL, Klaus Iohannis a tot evitat să adopte o poziție tranșantă pe marginea pretinsei ”lovituri de stat”, marota favorită a taberei Băsescu.

Că a fost sau nu a fost, Klaus Iohannis a evitat să spună clar atât timp cât toți oamenii lui Băsescu făceau presiuni pe această temă care i-au fost cât se poate de utile lui Iohannis ca să-l țină în șah și pe tușă pe Crin Antonescu.

Recent însă, într-o emisiune televizată Klaus Iohannis nu a mai putut ocoli subiectul și a admis cam jenat și cu jumătate de gură că ”lovitura de stat” nu a existat decât în imaginația înfierbântată de frustrări a partizanilor lui Băsescu.

Dar să vedem ce s-a schimbat în ultima perioadă și ce anume l-a forțat pe candidatul ACL să facă o astfel de precizare. În primul rând, raportul de forțe din PNL s-a întors împotriva lui Klaus Iohannis, pe măsură ce performanța sa electorală a lăsat de dorit și din ce în ce mai mulți liberali pun pe tapet problema readucerii lui Crin Antonescu. Aceștia sunt și cei care i-au reproșat lui Klaus Iohannis atât apropierea forțată de oamenii lui Blaga și de PDL, dar și întâlnirile secrete cu Băsescu la Vila Lac și cu Iulian Chifu în Modrogan. Elementul de presiune la adresa lui Crin Antonescu s-a transformat într-un element de presiune la adresa lui Klaus Iohannis.

Este posibil ca rejectarea publică a inepției conceptuale atât de dragă taberei băsiste să fie și o recunoaștere a faptului că mesajele și direcția pe care a mers până acum liderul PNL nu au dat rezultatele scontate. Procentele lui Băsescu, după ce că sunt puține, mai sunt și împrăștiate și Iohannis nu a reușit să atragă voturi în plus pe această direcție. Revenirea la vechile mesaje, la electoratul tradițional al celor 7,4 milioane de români trași în piept mai întâi la referendum și mai apoi la momentul saltului de la ALDE la PPE, reprezintă după toate probabilitățile o măsură disperată de a câștiga voturi, nemaifiind un secret pentru nimeni că cele zece procente care-l despart de contracandidatul său nu se vor resorbi de la sine.

Cum va recurge Iohannis la acești votanți, peste măsură de frustrați de politica liberală la care sunt martori neputincioși de aproape un an, este greu de evaluat. Genul acesta de precizare își pierde din eficiență dacă este făcut cu jumătate de gură, păstrând deferența față de ”demisul” Băsescu și venind cu precizări amiabile la adresa aliaților din PDL. "Nu a fost lovitură de stat. Curtea Constituţională a zis că nu a fost lovitură de stat. Eu nu pot să spun altceva decât ce a zis Curtea Constituţională... Am construit un mare partid de dreapta pentru viitor, pentru a conduce România, nu pentru a analiza trecutul", a încercat Iohannis să facă echilibristică. Ceea ce sesizăm cu ușurință este că se încearcă împăcarea caprei liberale cu varza băsistă, o misiune evident imposibilă. Ceea ce riscă Klaus Ghiniohannis prin astfel de jumătăți de măsură este evident: frustrarea va crește în egală măsură atât de o parte, cât și de cealaltă. Candidatul ACL riscă să-și compromită definitiv poziția atât față liberalii care-l vor pe Crin și față de care nu reușește să pară convingător, dar și pe băsiștii pur sânge care-și văd contrazise fixațiile propagandistice preferate din vara anului 2012...
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
21 oct, 2014
anna
PNL
nu mai exista de cand Crinul l-a predat lui base ,ca sa-i faca ploile lui Valean.PNL nu mai exista ,e mort si ingropat,nimeni nu-l poate scoate din lada de gunoi a istoriei,nici Iohannis,nici Crinul vested.A fost confiscat de un grup de papagali parvenitzi care l-au predat cu arme si bagaje lui base.A luat-o pe drumul PNTcd ului.
21 oct, 2014
cantautor
Sova,Sarbu,Adam,Dinita,Hrebenciuc,Cosma,Duicu,Constantinescu,Mazare etc..somitati in "antibelit"
Romania curata si mandra,Romania PSD-ului..
21 oct, 2014
cantautor
pentru ....tata de baiat
mai baiatule,ti-am mai spus,te faci in continuare ca nu pricepi..
ma doare-n palarie de dosarele oricui(scuze Dlui Dragomir)..
fie ca se numesc:Nastase,Ponta,Basescu,Udrea,Ghita,Oprea,cei de la Udmr,cine doresti tu..
daca au gresit,in exercitarea atributiilor,au furat,etc sa plateasca..
eu sunt casatorit de peste 30 de ani cu sotia,am copii si nepoti
am catre cine sa-mi indrept sentimentele
pot sa-i votez,dar nu sunt afectat de problemele lor juridice,politice,electorale,de familie etc

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ