Iohannis: Tentațiile populismului și rasismului riscă să renască. Avem datoria de a le respinge

| 08 oct, 12:31

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, că, pe fondul crizei refugiaților, tentațiile populismului și rasismului riscă să renască, subliniind că statele europene au datoria de a le respinge.

"Acum, când mii de refugiați bat la porțile continentului nostru, tentațiile populismului și rasismului riscă să renască. Împreună cu statele Europei avem datoria de a le respinge. Sunt convins că putem să depășim împreună această situație complicată și să facem față cu bine", a spus șeful statului, în cadrul unui eveniment prilejuit de Ziua națională de comemorare a Holocaustului din România.

Iohannis a subliniat, la evenimentul desfășurat la Monumentul victimelor Holocaustului din România, că orice forme de intoleranță, rasism, ură și discriminare reprezintă amenințări la adresa democrației.

El a arătat că este pentru prima dată când vine ca președinte al țării la acest memorial și și-a exprimat speranța ca viitorii șefi ai statului român să revină pentru a aminti tuturor că Holocaustul este unic și nu poate fi uitat.

"Acest loc nu a fost ales întâmplător, ci în inima Bucureștiului și în preajma unei instituții publice. Menirea sa este tocmai de a sublinia faptul că drama evreilor și romilor s-a produs în mijlocul societății și de a accentua responsabilitatea statului român în acțiunile inumane săvârșite, pe criterii etnice și de rasă, în anii celui de-al doilea Război Mondial", a precizat Iohannis, adăugând că, în timpul comunismului, Holocaustul a fost ascuns românilor.

Șeful statului a punctat că România este în prezent o țară care a făcut progrese foarte importante în domeniul recunoașterii și asumării Holocaustului.

"A fost un proces dificil, dar am arătat că ne-am însușit întru totul lecția trecutului. Am ales să fim vigilenți, să prevenim și să combatem orice formă incipientă de ură, discriminare și insultare a memoriei victimelor prin negarea sau minimalizarea genocidului evreiesc. Am ales cu responsabilitate să apărăm zi de zi libertățile civile, prin lege și prin apelul la justiție, nu doar prin carte. De aceea, vă pot asigura astăzi că în România nu mai sunt posibile asemenea fapte precum cele petrecute în acei ani tulburi", a arătat Iohannis.

El a indicat că memoria celor care au dispărut în Holocaust nu trebuie să dispară, motiv pentru care trebuie construită o lume mai bună, în care libertatea și demnitatea ființei umane sunt apărate și garantate fără rezerve.

La eveniment au participat și presedintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, consilieri prezidențiali, parlamentari, printre care și deputatul Aurel Vainer, reprezentant al comunității evreiești, mai mulți ambasadori, printre care Hans Klemm, ambasadorul SUA, și Oleg Malginov, ambasadorul Rusiei, precum și directorul Institutului Elie Wiesel, Alexandru Florian.

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a subliniat că societatea românească nu poate privi spre viitor fără o reevaluare completă și onestă a trecutului.

"Suntem datori în fața memoriei celor care au pierit în această imensă tragedie să căutăm toate mijloacele prin care să ne asigurăm că așa ceva nu va fi niciodată posibil", a spus Zgonea.

El a punctat că în România există o "vastă" colecție de legi și acte normative care reglementează drepturile minorităților naționale și cadrul de asigurare și păstrare a identității lingvistice și culturale a membrilor acestora.

"România a făcut pași importanți în combaterea antisemitismului, lucru recunoscut de toate instituțiile internaționale. Parlamentul a adoptat legi foarte clare care condamnă negarea Holocaustului și incitarea la ură rasială. Legislația românească în domeniu este peste orice legislație europeană în materie. România este astăzi o țară care încurajează diversitatea și toleranța", a afirmat Zgonea.

Ambasadorul american a apreciat măsurile pe care România le-a luat în privința recunoașterii Holocaustului.

"Adresându-mă României, aplaud măsurile pe care le ia pentru recunoașterea acestui capitol tragic din istoria sa. Și îi îndemn pe toți românii, în special pe tineri, să studieze atent această istorie și să nu uite niciodată cele petrecute", a afirmat Hans Klemm.

La rândul său, deputatul Aurel Vainer a arătat că această tragedie din timpul celui de-al doilea Război Mondial trăită de evrei și romi în România a însemnat o persecutare continuă din partea autorităților statului.

El a subliniat că Parlamentul a legiferat diferite măsuri pentru îndreptarea suferințelor din anii Holocaustului.

La finalul evenimentului au fost depuse coroane de flori din partea președintelui Klaus Iohannis, a premierului Victor Ponta și a mai multor ministere și partide.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ