Iohannis va chema la consultări partidele pe tema reconstruirii marilor sisteme publice

| 21 dec, 2014

Klaus Iohannis a anunțat duminică, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, că va chema la consultări partidele politice pe trei teme fundamentale legate de reconstruirea marilor sisteme publice românești.

Klaus Iohannis: "Un capitol esențial pe care îl avem de reconstruit este acela al marilor sisteme publice, și nu doar atât. Va trebui să ne uităm în perspectivă și să ne întrebăm cum facem ca ele să funcționeze nu doar acum, ci peste un an sau două generații. Cu toții spunem de ani de zile că educația este o prioritate, vrem reforma sistemului sanitar, vrem un sistem de pensii care asigură o viață decentă. Deși toți afirmăm că ni le dorim, totuși, de ce nu le avem? Cum se face că, deși le stabilim ca priorități, educația și sănătatea sunt primele care suportă consecințele crizelor, circumstanțelor și calculelor politice. Sunt întrebări cu răspunsuri cunoscute. Dacă azi închidem un capitol de 25 de ani și asumăm un nou început, atunci este momentul să ne raportăm altfel și la marile sisteme publice — cum construim un sistem de educație performant și competitiv, cum arată un sistem de sănătate corect și eficient, cum facem ca România să poată plăti pensii decente pe termen lung, cum răspundem la problema demografică. Cu aceste teme va trebui să ne așezăm la masa dialogului și în jurul lor să construim consens. În cel mai scurt timp voi chema la consultări partidele politice, pentru a decide împreună pe trei chestiuni fundamentale: ce obiective de țară ne asumăm la aceste capitole, o modalitate de lucru și de dialog permanent și un calendar cu etape și acțiuni pentru a trece de la vorba la fapte", a precizat șeful statului.

Citeşte şi: Klaus Iohannis a preluat mandatul de șef al statului. Traian Băsescu a părăsit Palatul Cotroceni

Potrivit acestuia, guvernele nu vor găsi niciodată suficienți bani pentru educație și sănătate, "nu vor avea niciodată curajul unor schimbări de substanță, chiar al unor regândiri de sistem, dacă nu vor ști încotro merg și unde vor să ajungă".

"Marile transformări nu se fac așteptând condițiile social-economice și politice perfecte, ci asumând o viziune și lucrând necontenit cu responsabilitate și determinare pentru a o împlini. Când vom face acest lucru, românii nu-și vor mai căuta viitorul dincolo de granițele țării. (...) Și chiar dacă reconstrucția nu este încă gata, vor dori să contribuie la ea, pentru că în acel moment România va fi o țară în care politicienii respectă cetățenii, o țară care știe ce vrea și încotro se îndreaptă", a spus Klaus Iohannis în discursul de învestitură ținut în plenul Parlamentului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
22 dec, 2014
Cozma Lavinia
Prelucram din polistiren expandat sau extrudat, literele volumetrice, sigle și logo-uri 3D , figuri 3D, obiecte supradimensionale sau reclame neluminoase.Ne gasiti pe polistiren3d

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ