Ion Iliescu și Petre Roman, inculpați în dosarul Mineriadei

| 23 dec, 15:17

Procurorii militari din Parchetul instanţei supreme i-au pus sub inculpare în dosarul Mineriadei pe fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul director al SRI Virgil Măgureanu şi fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu.

 

Acuzațiile sunt infracţiuni contra umanităţii, respectiv reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13-15 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane, rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.

MINERIADA NU STERGE AGERPRES

FOTO: Agerpres

13 iunie 1990 este una dintre cele mai violente și misterioase date din istoria recentă a României. A fost ultima zi a manifestației maraton din Piața Universităţii şi, în acelaşi timp, ziua unei uriaşe diversiuni. Rezultatul: morţi şi răniţi, devastarea unor clădiri ale Ministerului de Interne şi SRI , întreruperea emisiei Televiziunii Publice, singura la acel moment. 13 iunie a fost semnalul venirii la Bucureşti a circa 20 de mii de oameni din Valea Jiului, Comăneşti, Braşov şi Călăraşi, oameni instigaţi la violenţă împotriva Opoziţiei civice şi politice.

Abia în octombrie anul trecut au fost puse sub acuzare primele persoane. Fostul preşedinte - Ion Iliescu, fostul director al SRI - Virgil Măgureanu, fostul premier Petre Roman şi Victor Atanasie Stănculescu, fost ministru al Apărării sunt printre cei acuzaţi de crime împotriva umanităţii. Pentru întârzierea acestei anchete, România a fost condamantă de mai multe ori la CEDO, iar statul a plătit despăgubiri.

Ion Iliescu, fostul președinte al României timp de 10 ani, a fost pus sub acuzare pe 21 octombrie anul trecut.

Nu a vrut să facă nicio delcaraţie cu privire la vizita sa. A folosit intrarea din spatele clădirii, locul pentru intră toţi suspecţii audiaţi în dosare. Ion Iliescu a fost chemat să dea explicaţii pentru mineriada din 13-15 iunie 1990. Reprimarea protestelor din Piaţa Universităţii cu ajutorul minerilor s-a soldat oficial cu patru morţi. Procurorii Parchetului General au redeschis urmărirea penală încă din luna martie.

„ Procurorii militari au dispus schimbarea încadrării juridice şi efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii contra umanităţii, constând în reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane şi rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aprox. 1.000 de persoane în zilele de 14 şi 15 iunie 1990. " - se arată într-un comunicat emis astăzi de parchetul General.

„Putem vorbi de o tergiversare pentru că asta a constatat-o şi CEDO, pentru că victimele de la mineriadă s-au adresat CEDO tocmai pentru că nu a fost soluţionat acest dosar cu celeritate. După câte ştiu eu victimelor li s-a dat dreptate şi în urma demersurilor făcute la CEDO s-au reluat toate aceste cercetări în dosarul Mineriadei care era închis la un moment dat”, spune Dan Voinea, fost procuror al Parchetului Militar.

Ion Iliescu a stat o ora în sediul Parchetului oi a aflat ca a fost pus oficial sub învinuire pentru infracțiuni contra umanitații.

Pe lista suspecţilor se află şi Virgil Măgureanu, fost director al Serviciului Romând de informaţii.

La parchet a fost chemat si fostul ministru al Apararii, Victor Atanasie Stănculescu. Fostul demnitar a decedat între timp.

„N-am fost în ziua de 13, când au existat victime, în tara. Cine a chemat minerii în Bucureşti? Nu cunosc. Pe cine bănuiti ca i-au chemat. Nici eu nu ştiu”, afirmă Victor Atanasie Stănculescu.

Sub acuzare a fost pus si fostul premier al României, Petre Roman.

În 2009, Parchetul General i-a scos de sub urmarire penala pe toţi suspecţii din dosarul Mineriadei, inclusiv pe Ion Iliescu şi pe Virgil Magureanu. Procurorii au spus atunci sec: faptele nu exista.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ