Ion Iliescu, pentru "Der Spiegel": Am aprobat cererea pentru un "sediu" CIA în România

| 23 apr, 08:35

Fostul preşedinte Ion Iliescu admis în cadrul unui interviu acordat publicaţiei germane "Der Spiegel" că a pus la dispoziţia CIA un "sediu" pe teritoriul României. Publicaţia germană mai scrie că multă vreme oficialii români au negat existenţa centrului, care în raportul despre practicile de tortură CIA este identificat drept "Detention Site Black".

Ion Iliescu a povestit că în perioada 2002 - 2003 "aliaţii noştri americani ne-au rugat să le punem la dispoziţie un sediu". În calitate de şef de stat la acea vreme, Iliescu a aprobat cererea, însă de detalii s-ar fi ocupat fostul şef al administraţiei prezidenţiale şi consilier pe securitate naţională Ioan Talpeş, scriu jurnaliştii germani, citaţi de HotNews. Fostul preşedinte vorbeşte însă numai despre un "sediu", adăugând că nu ştia că acolo ar fi funcţionat o închisoare secretă.

"Era vorba despre un gest de bunăvoinţa în perioada de dinaintea aderării noastre la NATO. Noi nu ne-am amestecat în activităţile lor de acolo. Mie, că şef de stat, mi s-a părut o chestiune minoră. Eram aliaţi, luptăm împreună în Afganistan şi Orientul Mijlociu, aşa că nu am mers în detaliu în ceea ce priveşte cererea unui aliat de a avea un sediu în România", a declarat fostul preşedinte pentru Spiegel.

Citește și:  Decizia lui Ponta legată de închisorile CIA din România

Dacă ar fi ştiut ce urmă să aibă loc acolo, răspunsul „cu siguranţă nu ar fi fost pozitiv", a mai spus Iliescu pentru Spiegel. „Din această situaţie am învăţat că pe viitor să fim mai atenţi şi să cântărim cu conştiinciozitate problema".

Ion Iliescu a confirmat informaţiile publicate la sfârşitul anului trecut de Washington Post, care dezvăluiau închisoarea CIA - "detention site black".

Citeşte şi:  Washington Post: Presupusa închisoare din România figurează drept "detention site black"

Potrivit Washington Post, care a descifrat raportul Comisiei de Informaţii din Senatul SUA privind programul de interogare al CIA, închisoare secretă a CIA din România figurează drept "detention site black".

În raport se arată că CIA a decis amplasarea unor centre de detenţie în România şi Lituania în 2002 şi 2003, iar primii deţinuţi ai CIA ar fi ajuns în închisoarea din România în toamna anului 2003.

La centrul din România ar fi ajuns, în mai 2005, şi Abu Faraj al-Libi, considerat de CIA ca fiind al treilea în ierarhia al-Qaida, cu un rol important în acţiunile reţelei la nivel global, inclusiv în planificarea unor atacuri pe teritoriul american.

Ioan Talpeş, care fusese şef la SIE în perioada 1992 - 1997, a recunoscut anul trecut, tot pentru "Der Spiegel", în calitate de prim ofiţer român care făcea acest gest, că CIA a avut în România un "centru de tranzit".

Declaraţiile lui Talpeş şi Iliescu confirmă raportul lui Dick Marty din anul 2006/2007, mai notează Der Spiegel. În documentul respectiv, raportorul special al Consiliului Europei afirmă că cel puţin cinci oficiali român de rang înalt ştiau de existenţa centrului CIA din România şi îl numeşte explicit şi pe fostul preşedinte Traian Băsescu.

Citește și:  MAE: Autoritățile române nu dețin probe referitoare la existența unor centre de detenție ale CIA

În 2008, o comisie parlamentară de anchetă concludea că în România nu ar fi existat centre de detenţie ale CIA şi că nu ar fi existat nici indicii despre transferuri de prizonieri pe zboruri secrete. Preşedintele acelei comisii, astăzi europarlamentarul Norica Nicolai, rămâne la poziţia de atunci şi spune pentru Spiegel că „nu aveam indicii la acea vreme".


loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
20 mai, 00:55
ion cartzan
Vanzator de tara
BOSOROGUL TRADATOR INCA MAI TRAIESTE? DE CE NU-L DECAPITATI PE VANZATORUL DE TARA?
23 apr, 09:33
palada pufosul
Presedintele Curtii Constitutionale a declarat joi ca votul pentru incuviintarea arestarii senatorului Dan Sova ar trebui reluat daca hotararea publicata de Senat privind votul dat in 25 martie este neconstitutionala.
23 apr, 09:43
dan slugarescu
tic-tacul lui Sovaila a inceput..
urmeaza "Habar n-am"...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ