Ion Sandu: Avertizarea de cod portocaliu de ploi pentru judeţele din sud-vest nu se opreşte luni

| 28 iul, 2014

Directorul ANM, Ion Sandu, a declarat că este foarte posibil ca în cursul zilei de luni să fie extins codul portocaliu de precipitaţii pentru judeţele din partea de sud-vest a ţării şi a avertizat asupra unui risc crescut de inundaţii în cel puţin două judeţe, Gorj şi Vâlcea, în care codurile de ploi, cel emis duminică şi cel estimat pentru luni, se vor suprapune.

"În afară de informaţiile cuprinse în avertizarea cod galben şi cod portocaliu, trebuiesc adăugate următoarele informaţii: Aproape sigur mâine, la ora 10.00, nu se opreşte avertizarea cod portocaliu în partea de sud-vest a ţării. Chiar dacă se mută şi se extinde zona în care este posibil să fie cantităţi însemnate de precipitaţii - este posibil să se extindă pentru partea de munte a judeţului Olt, Dolj şi Argeş şi probabil că va fi o pauză în Mehedinţi - ce vreau să spun că trebuie foarte mare atenţie pe acele judeţe unde se va suprapune codul portocaliu care începe în această noapte (duminică noapte - n.r.) până mâine (luni - n.r.) şi de mâine până poimâine (marţi - n.r.). Aceste judeţe, după părerea noastră, în momentul de faţă, ar fi Gorj şi Vâlcea cu siguranţă, dar pot fi şi altele. De aceea trebuie atenţie foarte mare pentru că punctual pot fi cantităţi de precipiaţii care vor depăşi 100 l/mp. În afară de fenomenele meteo extreme care nu pot fi avertizate cu mult timp înainte în celelalte zone ale ţării, punctual, diferenţa este că aici avem de-a face cu un sistem organizat, un ciclon care s-a format sau se formează în noapte aceasta şi va aduce cantităţi foarte mari de precipitaţii", a declarat Ion Sandu.

Directorul ANM a adăugat că 'aceste fenomene încep să diminueze miercuri la prânz'.

Citeşte şi:  Victor Ponta a convocat Comandamentul pentru situaţii de urgenţă


'Va fi o pauză şi iarăşi, în jurul datei de 31 iulie - 1 august, aceeaşi zonă va fi afectată, dar cât de grav, vom discuta zilele următoare. Deci, partea de sud-vest a ţării rămâne sub această incidenţă' , a declarat Ion Sandu.

Reprezentantul Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor a declarat, la rândul său, că din punct de vedere hidrologic, este în vigoare avertizarea emisă duminică după-amiază, la orele 14.30.

"Cea mai mare parte a cursurilor de apă sunt sub cod galben în sud-vestul ţării. Începând de la ora 19.00 se instituie, în conformitate cu textul aceleiaşi avertizări, cod portocaliu pentru scurgeri pe versanţi şi pâraie, cu posibilitatea formării viiturilor rapide pe râurile mici din Caraş-Severin, Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Vâlcea. Acest cod portocaliu va fi extins în această seară la orele 23.00 în bazinele hidrografice Bistra, Cerna, Drâncea, Deznăţui, Jiul superior şi afluenţii Oltului inferior, bazine hidrografice care acoperă opt judeţe: Caraş-Severin, Gorj, Dolj, Mehedinţi, Hunedoara, Vâlcea. Olt şi Argeş. Mai mult decât atât avem în vedere ca în cursul dimineţii (luni dimineaţă - n.r.) să avem depăşiri ale cotelor de inundaţii în bazinul superior al Vedei. Este un bazin mic care se află la graniţa cu judeţul codificat cu cod portocaliu de colegii de la ANM. Şi, în acelaşi timp, s-a emis şi o avertizare de fenomene imediate care a vizat Iza, Vişeu şi Someşul Mare, este vorba de judeţele Bistriţa-Năsăud şi Maramureş care, în mod normal, expiră la orele 22.00, dar există posibilitatea să fie prelungită. Avertizarea de care vă vorbeam puţin mai devreme o avem în vedere până pe 29 iulie, orele 16.00, iar mâine, în funcţie de evoluţia situaţiei hidrometeorologice, o vom reactualiza în sensul ajustării în conformitate cu cele precizate anterior de domnul director general Sandu', a mai spus reprezentantul INHGA la comandamentul pentru inundaţii, coordonat de vicepremierul Liviu Dragnea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ