Ion Ţiriac: Mergem la Soci să facem o figură onorabilă

| 30 ian, 2014

Fostul preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român Ion Ţiriac consideră că România va face o figură onorabilă la Jocurile Olimpice de la Soci, care se vor desfăşura în perioada 7-23 februarie.

"Sportul este singura activitate socială care poate uni popoare. Bănuiesc că ruşii o să facă un spectacol foarte, foarte mare, dacă nu exclusiv. Delegaţia României este o delegaţie mică. Eu, ca fost, dar totuşi, ca prezent om de sport, sper să facem o figură dacă nu rezonabilă, cel puţin o figură de prezenţă calificată. Noi niciodată nu am fost în sporturile de iarnă ceea ce am fost în sporturile de vară. Este foarte greu să o iei de la început, având în vedere că la noi infrastructura sporturilor de iarnă nu a fost şi nu este încă ceea ce ar trebui să fie. (...) Mergem la Soci să facem o figură onorabilă, să ne calificăm undeva într-un mod decent, cu speranţa că într-un viitor vom avea mai multe FOTE, vom avea mai multe trambuline, vom avea mai multe piste fie de bob, de sanie sau pentru schi. (...) Când politicul o să înţeleagă că turismul este un vehicul enorm de bănos, atunci o să avem de la Braşov până la Sinaia neîntrerupt numai piste de schi în sus în jos', a declarat Ion Ţiriac joi, la conferinţa 'Sport olimpic, geopolitică şi business', organizată de Institutul Aspen România, conform Agerpres.

"Evident că România nu poate spera, poate nu în timpul vieţii mele, să organizeze ceva de anvergura JO organizate de ruşi la Soci sau de chinezi şi poate că asta naşte şi o întrebare: performanţa este de multe ori dată de economia puternică a unor ţări sau doar de pregătirea sportivă? Şi cred că de foarte multe ori răspunsul a fost că investiţia contează foarte mult şi şlefuieşte posibilitatea de a face performanţă, însă nu a răspuns nimeni cu exactitate la această întrebare, dar cu siguranţă partea economică influenţează atât performanţa, cât şi partea de organizare", a apreciat ministrul Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu, prezent la conferinţă.

Ministrul a afirmat că la Soci sportivii români vor avea o prezenţă mai mult decât onorabilă.

'Din lipsa resurselor, mizăm foarte mult pe prezenţa de spirit şi pe ambiţia sportivului, dar cred că şi prin sprijinul autorităţilor şi prin sprijinul antrenorilor, anul 2014 ne va aduce o prezenţă mai mult decât onorabilă la Soci. Vor fi 24 de sportivi prezenţi. Bugetul sportului românesc este cea mai mare problemă. Se pot găsi soluţii şi pe buget, sunt ţări care iau medalii fără să aibă nici măcar bugetul României', a arătat Bănicioiu.

La rândul său, preşedintele Institutului Aspen România, Mircea Geoană, a arătat că Federaţia Rusă a investit, potrivit cifrelor date de consultanţi profesionişti, în evenimentul de la Soci aproximativ 45,8 miliarde de dolari.

'Efort colosal al statului rus. Putem să ne uităm la structura de capitalism pe care Rusia a dezvoltat-o şi Soci reflectă structura capitalismului şi economiei Federaţiei Ruse, cu capitalism de stat, cu vârfurile selectate de autorităţile la putere', a spus Geoană.

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Octavian Morariu, a precizat că România va fi reprezentată la Soci de 24 de sportivi.

'La fiecare doi ani avem bucuria de a vedea aceste jocuri, de a participa la aceste jocuri şi de a ne hrăni adrenalina cu performanţele sportivilor care participă la ele. Jocurile Olimpice ne dau o oarecare speranţă, pentru că am văzut că din nimic, sigur, cu mijloacele pe care le are Rusia, s-a putut crea ceva fabulos, ne îndeamnă să ne gândim dacă nu cumva şi noi, la un moment dat, sigur, cu o planificare mai pe termen lung, putem organiza aşa ceva', a spus Octavian Morariu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ