Irak: Jumătate dintre credincioșii yazidi capturați de Statul Islamic sunt în continuare deținuți sau dispăruți

| 04 dec, 13:38

Aproape jumătate dintre credincioșii yazidi capturați în urmă cu trei ani de gruparea jihadistă Statul Islamic se află în continuare în captivitate sau sunt dați dispăruți, potrivit Ministerului Afacerilor Religioase din regiunea autonomă Kurdistanul irakian, a informat duminică AFP.

Minoritatea kurdofonă yazidi, monoteistă, este adepta unei religii ezoterice și este persecutată de SI.

În 2014, jihadiștii au ucis mii de yazidi în fieful lor de la muntele Sinjar și au răpit mii de femei și adolescente, pentru a le transforma în sclave sexuale.

Forțele kurde susținute de coaliția condusă de SUA au capturat Sinjar de la jihadiști în noiembrie 2015. În octombrie 2017, forțele irakiene au capturat la rândul lor Sinjar de la kurzi.

Între 3 august 2014 și 1 decembrie 2017, dintre cei 6.417 de yazidi răpiți de jihadiști în regiunea Sinjar, doar 3.207 au fost salvați sau au reușit să fugă, a declarat duminică pentru AFP Khairi Bozani, însărcinat cu acest dosar în cadrul Ministerului pentru Afaceri Religioase din Kurdistan. Potrivit lui, 3.210 sunt în continuare captivi, între care 1.507 femei și 1.703 bărbați. Cifra include și copii, băieți și fete.

Numărul orfanilor este de 2.525, dintre care 1.759 și-au pierdut tatăl, 407 și-au pierdut mama, iar 359 și-au pierdut ambii părinți. Părinții a 220 de copii sunt în continuare în mâinile SI.

Potrivit lui Bozani, până acum au fost descoperite 47 de gropi comune, iar 68 de clădiri religioase au fost distruse de Statul Islamic.

Din cei 550.000 de yazidi din Irak, 100.000 au părăsit țara, 360.000 au devenit persoane strămutate care trăiesc în prezent în Kurdistanul irakian sau în Siria.

Potrivit unui raport al ONU publicat la finalul lunii august, mii de femei și adolescente, provenite îndeosebi din minoritatea yazidi, au suferit abuzuri îngrozitoare în zonele controlate de SI, care au inclus violuri, răpiri, sclavie și tratamente inumane.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ