Iranul nu dorește "tensiuni" în lumea musulmană, afirmă președintele Hassan Rohani

| 19 ian, 22:46

Președintele iranian, Hassan Rohani, a afirmat, cu ocazia primirii premierului pakistanez, Nawaz Sharif, care desfășoară o mediere între Iran și Arabia Saudită, că țara sa nu dorește "tensiuni" în lumea musulmană, a informat marți agenția oficială iraniană, IRNA, citată de AFP.

"Vrem să ne dezvoltăm relațiile și suntem împotriva oricăror tensiuni, cu condiția să fie respectate drepturile musulmanilor și popoarele din regiune și să fie respectate regulile diplomatice și de politețe", a declarat Hassan Rohani.

Nawaz Sharif a sosit în cursul zilei la Teheran după o etapă în Arabia Saudită unde și-a exprimat luni "profunda îngrijorare", în cursul întrevederilor cu regele saudit Salman bin Abdulaziz, legată de criza gravă care opune Teheranul Riadului după executarea în Arabia Saudită a unui demnitar religios șiit foarte critic la adresa regimului.

Premierul Sharif, care desfășoară o mediere pentru detensionarea relațiilor dintre cele două țări, a lansat, de asemenea, un "apel la rezolvarea diferendelor prin mijloace pașnice și aceasta în interesul întregii umma" (națiunea islamică), potrivit unui comunicat pakistanez.

La rândul său, președintele iranian a subliniat că "situația din regiune și din lumea musulmană necesită stabilirea unei pentru dezvoltare, și nu pentru război", o aluzie la coaliția arabă sunnită care intervine din luna martie în Yemen.

Arabia Saudită se află în fruntea acestei coaliții care luptă împotriva rebelilor șiiți houthi, acuzați de legături cu Iranul.  Mari rivali regionali, Arabia Saudită și Republica Islamică Iran sunt în război prin forțe interpuse în Siria, Irak și în Yemen, notează Agerpres.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ