IRES: Pe cine ar alege românii dintre Andrei Pleșu și Mircea Dinescu

| 04 mar, 2014

Scriitorul şi publicistul Andrei Pleşu se bucură de o încredere mult mai mare în rândul românilor decât poetul Mircea Dinescu, potrivit unui sondaj realizat de institutul IRES.

Andrei Pleşu are şanse mult mai mari de a ocupa o funcţie importantă în stat decât Mircea Dinescu.  Vasile Dâncu a dat publicităţii pe blogul lui rezultatele unui sondaj ce îi vizează pe oamenii de cultură Andrei Pleşu şi Mircea Dinescu.

La întrebarea "Câtă încredere aveţi în Mircea Dinescu", în cazul în care ar deveni politician sau ar reclama o asemenea postură, 47% dintre respondenţi au spus puţină, în timp ce 25% au foarte puţină. Încredere multă au 22% dintre cei intervievaţi şi doar 3% au foarte multă.

La aceeaşi întrebare care îl vizează pe Andrei Pleşu, 37% dintre respondenţi au spus că au puţină încredere în el, iar 21% foarte puţină. Spre deosebire de Mircea Dinescu, în Andrei Pleşu au încredere multă 29% dintre români şi doar 8% foarte multă.

Totodată, Mircea Dinescu este mult mai cunoscut decât Andrei Pleşu. 87% dintre români au auzit de poet, în timp ce 81% de scriitor.

"Dacă cei doi ar candida la o funcţie importantă în stat, ar avea acceptul de principiu pentru un vot, deoarece nu era vreo funcţie nominalizată şi nici măcar nu au fost indicaţi alţi candidaţi competitori, ştiut fiind că, totuşi, oamenii aleg şi prin comparaţie", explică Vasile Dâncu.

Un procent de 58% dintre cei intervievaţi nu îl vor pe Mircea Dinescu într-o funcţie importantă în stat, în timp ce 32% l-ar vota.

Fostul ministru de Externe, Andrei Pleşu, ar fi ales pentru o posibilă funcţie publică de 38% dintre respondenţi. 50% dintre cei intervievaţi au afirmat, însă, că nu l-ar vota.

Cei doi oameni de cultură au fost comparaţi, în mod separat şi cu Crin Antonescu, preşedintele PNL şi fostul candidat al USL la prezidenţiale. Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, Crin Antonescu ar obţine 71% din opţiunile celor care spun că merg la vot, în timp ce Mircea Dinescu ar obţine 29%. Din total eşantion, Crin Antonescu este cotat cu 42%, iar Mircea Dinescu cu 28%.

Dacă în turul al doilea s-ar duela Crin Antonescu şi Andrei Pleşu, 62% dintre cei care declară că merg la vot l-ar alege pe Crin Antonescu, restul de 38% l-ar vota pe Andrei Pleşu. În total eşantion, Andrei Pleşu iese pe primul loc, cu 39%, şi Crin Antonescu pe ultimul, cu 37%.

Sondajul IRES a fost efectuat, prin telefon, în perioada 20-21 ianuarie 2014, pe un eşantion de 1.374 de indivizi, cu vârste începând cu 18 ani. Eroarea maximă tolerată este de + / - 2,8%.

În finalul studiului, Vasile Dâncu afirmă că "intelectualii pierd până la urmă, chiar dacă au performanţe bune pe parcurs. Evident, atunci când îşi pun (mă rog, dacă şi-ar pune) mintea cu politica".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ