Isărescu: Supravegherea aşteaptă toată conducerea de la CEC. Pe Gheţea nu-l schimbă, îl promovează

| 06 mai, 2014

Direcţia de Supraveghere din BNR aşteaptă "pe bună dreptate" să primească întreaga structură de conducere de la CEC Bank, odată cu trecerea la sistemul dualist, iar actualul preşedinte al băncii nu va fi schimbat, ci promovat ca preşedinte CA, afirmă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu

"La CEC, ca să nu fie confuzii, pentru a simplifica, trebuie să vă spun că, fiind vorba de modificare de structură de conducere, de trecerea la sistem cu două etaje, Direcţia de Supraeghere, pe bună dreptate, vrea întreaga structură. Nu este vorba de domnul Jiru. Pe domnul Jiru îl cunoaştem, a plecat de aici", a spus Isărescu, întrebat despre situaţia la CEC.

CEC Bank va trece la o formulă de conducere dualistă, respectiv cu un Consiliu de Supraveghere şi Directorat.

Premierul Victor Ponta a declarat duminică că propunerea pentru numirea lui Enache Jiru la conducerea CEC Bank a fost înaintată de ministrul Finanţelor în urmă cu o lună şi aşteaptă avizul directorului general al Direcţiei Supraveghere din Banca Naţională, Nicolae Cinteză.

"Nu este o chestiune de durată, depinde care este echipa cu care vor veni. Aceasta este motivaţia întârzierii, dacă există vreuna. S-a lucrat mai mult la conturarea conducerii", a explicat Isărescu.

Întrebat dacă vede oportună schimbarea lui Radu Gheţea din poziţia de preşedinte al CEC Bank înainte de expirarea mandatului, Isărescu a răspuns că din câte ştie Gheţea nu este înlocuit, ci promovat.

"Mie mi-ar conveni să primesc o astfel de funcţie", a mai spus Isărescu.

La jumătatea lunii aprilie, premierul declara că o soluţie de înlocuire a lui Radu Gheţea la conducerea CEC poate fi găsită în acea săptămână, având în vedere că acesta are un contract care expiră abia la anul şi trebuie găsită o soluţie prin care banca să nu plătească aceste despăgubiri.

În urmă cu două luni, premierul Victor Ponta, atunci ministru interimar de Finanţe, a declarat agenţiei MEDIAFAX că l-a propus pe secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Enache Jiru la conducerea CEC Bank, în locul lui Radu Gheţea.

El a precizat atunci că nu numeşte personal conducerea CEC, ci aprobă o procedură iniţiată de fostul ministru al Finanţelor Daniel Chiţoiu.

În luna noiembrie, Chiţoiu a afirmat că a fost sunat de către preşedintele Traian Băsescu, în urmă cu două-trei săptămâni, care l-a rugat ca Radu Gheţea să nu fie schimbat de la conducerea CEC Bank, fără a motiva această intervenţie.

Declaraţia a fost făcută în contextul în care Ioana Băsescu, fiica preşedintelui Traian Băsescu, a luat, în 9 septembrie 2013, un credit în lei de la CEC Bank, în valoare de 4,6 milioane lei, pentru a cumpăra un teren de 290 hectare din judeţul Călăraşi, împrumut garantat cu soldurile prezente şi viitoare ale unui cont deschis la CEC şi cu terenul agricol achiziţionat.

Întrebat marţi de jurnalişti dacă banca ar putea cere reevaluarea creditului contractat de Ioana Băsescu având în vedere că, potrivit unor informaţii, a fost luat printr-o firmă fantomă, cu falsuri în acte, Radu Gheţea a spus că legea bancară interzice bancherilor să discute despre activitatea unui client în relaţie cu banca fără acceptul acestuia.

"Din păcate pentru discuţia de azi, art. 111 din Legea bancară ne interzice să vorbim despre activitatea băncii sau a unor clienţi fără acceptul acestora. Dacă există acceptul, putem discuta, altfel nu putem decât dacă se pornesc anumite acţiuni", a explicat preşedintele băncii.

El a precizat că există situaţii în care banca poate cere clienţilor aducerea de garanţii suplimentare sau să condiţioneze derularea în continuare a creditului de alte garanţii.

"Dacă este cazul să facem anumite lucruri le facem fără ca acestea să fie făcute public", a spus Gheţea, conform Mediafax.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ