Istoria ciocolatei. Ce nu ştiai despre CIOCOLATĂ

| 08 mai, 2014

Un lucru ciudat legat de ciocolata, este faptul ca, timp de cateva secole de consumare a acestui produs alimentar, zaharul a fost complet absent din ingredientele sale. Acest lucru scoate in evidenta cat de putin stim despre istoria ciocolatei, un produs pe care il iubim si il consumam atat de mult.

Istoria ciocolatei este lunga si vibranta iar cercetarile recente indica date despre existenta ei, vechi de 3500 de ani, cand era consumata de catre mayasii si aztecii din America de Sud. Cu toate acestea, exista mari diferente intre ciocolata de atunci si cea de astazi.

Sursa ciocolatei provine din arborele de cacao, ale carui boabe au fost extrem de cautate de catre cele doua vechi civilizatii. Boabele arborelui de cacao pot fi preparate pana devin o pasta, dupa care se lasa la fermentat, devenind usor un fel de bautura alcoolica. Aceste boabe au fost atat de pretioase in vremurile vechi, incat erau folosite ca moneda pentru aztecii din acea perioada. De asemenea, boabele arborelui de cacao erau folosite la evenimentele importante. precum nuntile si inmormantarile ritualice, ciocolata nefiind indulcita si consumandu-se mai degraba ca bautura decat ca substanta solidificata. Ciocolata a inceput sa capete gustul indulcit abia dupa ce America de Sud a fost explorata de catre spanioli si portughezi, care au adaugat in compozitie trestia de zahar.

Ciocolata a fost adusa in Spania in secolul al XVIII-lea, cand a devenit rapid o bautura foarte populara, raspandindu-se astfel prin natiunile europene. Fiind exotica si costisitoare, a fost preparata astfel incat sa contina mai multe proprietati interesante, aproape magice, devenind un aliment nelipsit in toate clasele superioare.

Din secolul al XIX-lea, chimistii au gasit modalitati de a transforma ciocolata in forma solida, asa cum o cunoastem si noi. Aceasta tehnica are originea in Olanda, unde se folosesc metode de eliminare a gustului amarui pe care il lasa in gura ciocolata. Primul baton de ciocolata ii apartine lui Joseph Fry, care foloseste un amestec unic din ingrediente originale de cacao si versiunea olandeza a ciocolatei, pentru a-l forma.

Dupa 20 de ani de la aparitia batoanelor de ciocolata, in anul 1868, apar si bomboanele pe baza de cacao, datorita creativitatii lui Cadbury. Tot el produce si ciocolata cu lapte, care, usor, devine tot mai populara in randul lumii.

Ciocolata in zilele noastre reprezinta o uriasa industrie de miliarde de euro, care creste exponential de la an la an. Este uimitor de versatila si, din aceasta cauza, ea continua sa cucereasca oameni de toate varstele.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ