Iulia Motoc, favorită pentru a fi judecătorul român la CEDO

| 13 mai, 2013

Iulia Motoc este favorită pentru a ocupa funcţia de judecător CEDO din partea României, susţin surse USL, citate de gândul.info.

Săptămâna trecută, premierul Victor Ponta a anunţat că va propune trei persoane pentru această funcţie, dintre care una va fi femeie.

"O să se înscrie 5, 10, 15 candidaţi - că aici este vorba şi de pregătire juridică, de probitate morală - după care comisia trebuie să trimită, sub semnătura ministrului de Externe, minim trei propuneri. Deci, noi nu putem face o singură propunere, trebuie să facem trei propuneri. Cel puţin una dintre propuneri trebuie să fie o doamnă, deci nu putem să trimitem trei bărbaţi, trebuie să existe un 'gender balance'.", a spus Ponta în urmă cu câteva zile.

Judecătorul CCR Iulia Motoc a refuzat să comenteze aceste zvonuri, iar Victor Ponta a declarat că  se va crea o comisie la nivelul Ministerul Justiţiei, "condusă cel mai probabil de ministrul Robert Cazanciuc. Acestă comisie va stabili criteriile pentru alegerea judecătorului CEDO.  Pe acea listă se poate înscrie cine doreşte".

Plecarea Iuliei Motoc la CEDO ar duce la situaţia în care, la CCR,  patru judecători vor fi apropiaţi de USL, iar patru vor juca în tabăra preşedintelui, astfel că votul decisiv îl va avea judecătorul Valentin Puskas, de la UDMR.

La sfârşitul lunii martie, Guvernul a adoptat o ordonanţă care reglementează, prin modificarea unei alte ordonanţe, procedura de selectare a judecătorului care va lucra din partea României la CEDO, candidaţii urmând să fie stabiliţi până spre sfârşitul lunii iulie.

După ce Daniel Morar a fost numit de preşedinte la CCR,  au rămas cu mai puţini judecători apropiaţi USL decât cei cinci, din totalul de nouă, numiţi de Traian Băsescu şi PDL. Dacă Iulia Motoc va fi propulsată la CEDO, balanţa de putere din CCR se schimbă din nou, de această dată în favoarea USL, pentru că locul ocupat de Motoc la CCR revine Senatului, unde liberalii vor revendica această numire.

Daniel Morar propus de Traian Băsescu, Mona Pivniceru, sprijinită de PNL şi Valer Dorneanu, propus de PSD, vor mai fi instalaţi la CCR anul acesta.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ