Japonia vrea să relanseze vânătoarea comercială de balene

| 09 iun, 2014

Premierul japonez a afirmat luni că va face tot posibilul să relanseze vânătoarea comercială de balene, în pofida unei decizii a ONU care interzice acest tip de vânătoare în Antarctica.

'Scopul meu este reluarea vânătorii comerciale prin intermediul cercetării asupra cetaceelor, pentru a obţine datele ştiinţifice necesare gestionării resurselor baleniere', a declarat în faţa unei comisii parlamentare Shinzo Abe, citat de AFP. 'Voi spori eforturile pentru ca poziţia noastră să fie înţeleasă ce comunitatea internaţională. Este regretabil că nu se înţelege acest aspect al culturii japoneze', a adăugat el, referindu-se la vânarea şi consumul de balene.

Pe 31 martie, cea mai înaltă jurisdicţie a Naţiunilor Unite a impus Japoniei stoparea vânătorii de balene în Antarctica. Sesizată de Australia în 2010, Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga a apreciat că Japonia prezintă ca program de cercetare ştiinţifică o activitate comercială, încălcând astfel un moratoriu instituit în 1986 asupra vânătorii comerciale de către Comisia Balenieră Internaţională (CBI). Tokyo îşi anunţase decizia de a respecta verdictul, anulând campania 2014-2015 din Antarctica, precizând însă pe 18 aprilie intenţia de a-şi revizui programul 'ştiinţific' pentru a-l supune atenţiei CBI la toamnă.

Vânătoarea continuă totuşi în Pacificul de Nord-Vest, oficial din motive 'ştiinţifice', precum şi în apele de coastă japoneze, care nu fac parte din zonele vizate în 1986.

De la verdictul CIJ, compania japoneză de vânzare pe internet Rakuten a decis, sub presiunea ecologiştilor, să nu mai ofere produse din carne de balenă şi delfin. Comercializarea acestui tip de carne 'nu încalcă cu nimic reglementările internaţionale sau naţionale', a declarat luni, în faţa aceleiaşi comisii parlamentare, ministrul Agriculturii şi Pescuitului, Yoshimasa Hayashi, apărător ferm al vânătorii de balene.

În pofida scăderii consumului de carne de balenă în Japonia, un sondaj realizat în aprilie a arătat că circa 60% dintre japonezi se pronunţă pentru continuarea vânării de cetacee.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ