Judecător de la Curtea de Apel Iași, reținut de procurorii DNA

| 22 oct, 08:35

Judecătorul Dan Anton de la Curtea de Apel Iași a fost reținut, miercuri seară, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, după mai multe ore de audieri, transmite Agerpres, care citează surse judiciare.

Magistratul a fost adus, miercuri, escortat, la sediul DNA din București, pentru a fi audiat într-un dosar de corupție.

Potrivit unor surse judiciare, el le-ar fi promis unor oameni de afaceri italieni că va interveni pe lângă membri ai Guvernului Republicii Moldova și pe lângă fostul premier Vlad Filat pentru a obține autorizațiile necesare desfășurării de activități bancare.

Citeşte şi: Judecătorul Dan Anton de la Curtea de Apel Iași, dus la audieri la București

Dan Anton și concubina sa, Marina Moglan, care are dublă cetățenie, română și moldovenească, ar fi avut în anul 2014 primele discuții cu cei doi oameni de afaceri italieni stabiliți la Botoșani, care doreau facilitarea derulării de activități financiar-bancare pe piața din Republica Moldova. Discuțiile ar fi continuat până în august 2015, când unul dintre afaceriști i-ar fi promis magistratului o sumă importantă de bani și un post de director de bancă la Chișinău pentru concubina lui.

Conform surselor judiciare, oferta a fost acceptată de Dan Anton, care s-a angajat că va interveni atât pe lângă fostul premier Filat, la momentul respectiv deputat în Parlamentul Republicii Moldova, precum și pe lângă membri ai Guvernului de la Chișinău.

Dan Anton mai este suspectat, conform acelorași surse, că ar fi promis să intervină pe lângă doi colegi de-ai săi, judecători la Curtea de Apel Iași, pentru obținerea unei soluții favorabile într-un dosar penal în care un suspect cu dublă cetățenie, română și moldovenească, fusese condamnat de instanța de fond într-un dosar de contrabandă cu țigări. În schimbul promisiunii sale, magistratul ar fi beneficiat, din partea unor apropiați ai inculpatului, de plata unor servicii hoteliere și de transport pe teritoriul Republicii Moldova.

Citeşte şi: Judecătorul Dan Anton de la Curtea de Apel Iași ar fi promis că intervine la Vlad Filat

Pe lângă faptele de trafic de influență, Dan Anton este suspectat și de comiterea infracțiunilor de violare a vieții private, instigare la abuz în serviciu și dare de mită, săvârșite contra intereselor fostului soț al concubinei. Printre altele, magistratul ar fi determinat un polițist de frontieră să-și încalce atribuțiile de serviciu și să-i permită Marinei Moglan să treacă din Republica Moldova în România cu cei doi copii minori, deși nu avea acordul scris al tatălui acestora.

Procurorii DNA au efectuat în cursul zilei de miercuri percheziții în 10 locații situate în județele Iași și Suceava, într-un dosar privind fapte de corupție și contra libertății persoanei, comise în perioada 2014 — 2015.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ