Judecătorul Dan Anton, suspendat din funcție de CSM

| 27 oct, 17:27

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât suspendarea din funcție a judecătorului Dan Anton de la Curtea de Apel Iași, ca urmare a dispunerii față de acesta a măsurii arestării preventive la propunerea DNA, relatează Agerpres.

"Hotărârea de suspendare din funcție a fost luată de Secția pentru judecători în temeiul dispozițiilor art. 40 lit. j) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, conform cărora secțiile Consiliului dispun suspendarea din funcție a judecătorilor și procurorilor și art. 62 alin. (1) lit. a1) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, potrivit cărora judecătorul este suspendat din funcție când față de acesta s-a dispus arestarea preventivă", se arată într-un comunicat al CSM.

Curtea de Apel București a admis săptămâna trecută propunerea DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile a judecătorului Dan Anton, acuzat de trafic de influență (două infracțiuni), violarea vieții private, instigare la abuz în serviciu, șantaj și dare de mită.

În același dosar, magistrații au decis arestarea preventivă a grefierei Gabriela Prelipcean de la Judecătoria Iași.

Decizia nu este definitivă și poate fi contestată de cei doi arestați.

În același dosar, sunt urmăriți penal sub control judiciar Mihaela Juravle, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Darabani; Teodor Haucă, fost senator și în prezent administrator al unei firme; Marina Moglan, concubina judecătorului Anton (având dublă cetățenie română și moldovenească), și Renato Del Gatto, om de afaceri italian.

Totodată, în dosar, sunt urmăriți penal: Doina Bădică, consilier în cadrul Senatului României — Comisia Economică Industrii și Servicii; Florin Zvîncă, lucrător de poliție în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca Costești; Carmen Lupușoru, medic primar neurologie psihiatrică pediatrică la Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola, Ion Popușoi, agent de pază.

Potrivit DNA, în anul 2014, urmare a faptului că Parchetul de pe lângă Judecătoria Huși a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a unei persoane cu cetățenie română și moldovenească, pentru contrabandă calificată în formă continuată, o rudă a acesteia a apelat la Teodor Haucă pentru a-și folosi influența asupra unor magistrați din CA Iași în vederea soluționării favorabile a dosarului.

Procurorii susțin că, în 14 mai 2014, cu ocazia unei întâlniri organizate la un hotel din Iași, la care au participat, printre alții, și Teodor Haucă și Dan Anton, acesta din urmă le-a dat asigurări interlocutorilor săi că poate interveni pe lângă cei doi judecători învestiți cu judecarea cauzei.

"În schimbul intervenției sale, dar și pentru a garanta succesul demersurilor frauduloase, Dan Anton le-a cerut persoanelor interesate să îi angajeze persoanei trimise în judecată, ca apărător, un apropiat al său, avocat în Baroul Iași. În același context, Teodor Haucă și o altă persoană i-au asigurat, în 9 și 10 octombrie 2014, cu titlu gratuit, magistratului Anton, servicii hoteliere și de transport pe raza orașelor Bălți și Chișinău din Republica Moldova. În februarie 2015, magistrații CA Iași au menținut pedeapsa de 4 ani și 6 luni de închisoare și au desființat în integralitate, cu privire la latura civilă, sentința penală emisă de Judecătoria Huși, diminuând daunele materiale la care a fost obligată inițial persoana trimisă în judecată pentru contrabandă", afirmă procurorii.

Începând cu 18 septembrie 2014, între Anton, concubina acestuia și doi oameni de afaceri din Italia, unul dintre ei fiind Renato Del Gatto, au avut loc mai multe întâlniri al căror subiect îl constituia facilitarea intrării și dezvoltării unor investiții în infrastructură pe piața din Republica Moldova de către aceștia.

"Aceste tatonări s-au concretizat în august 2015, când inculpatul Del Gatto i-a promis lui Anton o sumă consistentă, dar neprecizată, pentru sine, și un post de director la firma nou înființată în Chișinău pentru Marina Moglan. Dan Anton a fost de acord cu 'oferta' omului de afaceri, angajându-se că va interveni în acest sens atât pe lângă o persoană influentă din cadrul Parlamentului Republicii Moldova, cât și pe lângă unii membri din guvernul acestui stat. Cei doi inculpați chiar i-au intermediat omului de afaceri o întâlnire cu unul dintre miniștrii Guvernului din Republica Moldova", au reținut anchetatorii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ