Kelemen Hunor: Cred că trebuie transparență din partea DIICOT în cazul Beke

| 08 dec, 13:20

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marți că DIICOT trebuie să dea dovadă de transparență în cazul Beke.

'Oamenii care au ieșit în stradă (la Târgu Secuiesc, în semn de solidaritate cu Beke Istvan — n.r.), au ieșit fiindcă au simțit că (...) se întâmplă ceva extrem de grav, o nedreptate, o acuză colectivă la adresa comunității maghiare. Nu este de acceptat (...) În primul rând, trebuie să iasă public cei care s-au ocupat de acest caz și să spună: astea sunt dovezile. Altădată se scurg în presă informații din dosare, (...) parcă s-a spart țeava, acum nu există nicio scurgere, dar nici nu comunică. Cred că trebuie transparență din partea DIICOT, să spună 'asta sunt dovezile' sau dacă nu avem dovezi, trebuie să spunem că am greșit, nu e nici o problemă până la urmă să recunoști că ai greșit (...) Dincolo de acest fapt, trebuie oprită, și aici e responsabilitatea formatorilor de opinie, trebuie oprită această acuzație colectivă la adresa comunității maghiare, fiindcă, vrem nu vrem, se va întâmpla în continuare o solidarizare dacă continuă tendința de a umili și acuza o întreagă comunitate, spunând că aveți gena terorismului în sânge, (...) că tot ce vreți e împotriva României', a afirmat Kelemen, într-un interviu acordat marți Adevărul Live.

El a afirmat că "lucrurile vor scăpa de sub control" dacă nu se va întâmpla acest lucru, dar și dacă nu se va opri "valul de manipulare și acuzare colectivă".

'Eu vreau să atrag atenția și să subliniez că lucrurile vor scăpa de sub control dacă nu se va întâmpla ceva și aceste trei elemente trebuie să se întâmple — transparență, (...) oprirea valului de manipulare — ceea ce s-a întâmplat în ultima săptămână a fost groaznic, rar spun eu așa ceva, dar trebuie spus că nu se poate accepta o astfel de manipulare și acuzare colectivă, și trebuie o atitudine echilibrată', a declarat președintele UDMR.

Acesta a reafirmat faptul că UDMR se delimitează de orice formă de extremism și a subliniat că formațiunea politică pe care o conduce militează pe cale democratică pentru apărarea și lărgirea drepturilor comunității maghiare, fiind un 'factor de stabilitate' în societatea românească.

Beke Istvan Attila, cetățeanul român de etnie maghiară suspectat că ar fi intenționat să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestația de 1 Decembrie de la Târgu Secuiesc, a fost arestat preventiv, în urmă cu o săptămână, pentru 30 de zile. El este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de tentativă la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale și nerespectarea regimului materiilor explozive privind prevenirea și combaterea terorismului. Potrivit unor surse judiciare, la perchezițiile efectuate de procurori au fost găsite materiale pirotehnice de categoria II și III, precum și materiale electronice, care asamblate au capacitatea de producere a unor dezastre și care sunt interzise pentru deținere.

După arestarea lui, în semn de solidaritate, câteva sute de persoane s-au adunat în fiecare după-amiază în centrul municipiului Târgu Secuiesc, cerând eliberarea acestuia. Mitingurile nu au fost autorizate, manifestanții organizându-se pe o rețea de socializare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ