Kelemen Hunor: Modificarea Constituţiei nu mai este posibilă până la alegerile din 2016

| 20 apr, 17:45

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că până la alegerile din 2016 o amendare coerentă a Constituţiei nu mai este posibilă, transmite Agerpres.

"Legat de Constituţie, noi considerăm că în această sesiune, în acest an, până la alegerile din 2016 o amendare a Constituţiei, o amendare coerentă, substanţială, nu mai este posibilă. Discuţiile pot fi continuate în comisie, dar noi nu credem că se poate ajunge în Parlament la două treimi sau la trei pătrimi în acest an, în această perioadă", a spus Kelemen Hunor, după consultările reprezentanţilor UDMR cu preşedintele Iohannis.

El a arătat că speră că observaţiile UDMR vor fi luate în considerare referitor la legea finanţării partidelor politice şi legea finanţării campaniilor electorale.

Liderul UDMR a precizat că în ceea ce priveşte legea alegerilor locale UDMR susţine alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin şi alegerea preşedinţilor consiliilor judeţene în mod direct.

"Putem accepta şi alegerea preşedintelui de către Consiliul Judeţean. Din punctul nostru de vedere, nu are o miză importantă modalitatea cum sunt aleşi preşedinţii consiliilor judeţene. Eu recunosc că la o adică alegerea preşedinţilor în interiorul consiliilor şi de către consiliu, din punctul nostru de vedere ar însemna câteva avantaje eventual, dar nu acest lucru este important, important este să fie o administraţie publică funcţională şi bine gândită", a arătat Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR a menţionat că, în ceea ce priveşte alegerile locale, Uniunea susţine un prag de 3% pentru alegerile consiliilor judeţene, afirmând că acest prag este unul rezonabil. De asemenea, Kelemen Hunor a precizat că UDMR susţine reîntoarcerea pe lista naţională, reprezentarea proporţională şi principiul ca un judeţ să aibă cel puţin doi senatori şi patru deputaţi în cazul alegerilor parlamentare.

"Acest lucru înseamnă o reducere semnificativă a numărului de parlamentari atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor, dar cifra de 300 nu este bătută în cuie. Noi considerăm că va fi un pic peste 300, dar nu acest lucru este cel mai important. Noi susţinem introducerea unui prag alternativ în acest proiect de lege. Am prezentat argumentele şi preşedintelui Republicii", a afirmat Kelemen Hunor.

În cazul votului din diaspora, preşedintele UDMR a arătat că Uniunea susţine votul prin corespondenţă cu înregistrarea prealabilă a celor care vor să voteze.

El a spus că subiectul pensiilor pentru parlamentari nu a fost atins în discuţiile cu preşedintele Iohannis, arătând că nu se poate veni cu o astfel de propunere în 2015.

"Orice discuţie este binevenită, dar nu cred că trebuie să mergem în această direcţie, în acest an, în această perioadă, când nemulţumirile societăţii sunt enorm de substanţiale şi până când nu găsim o rezolvare pentru medici şi pentru cei care lucrează în învăţământ - pentru mine prioritatea ar fi învăţământul şi sistemul de sănătate - aici nu trebuie să căutăm soluţii care nu pot fi votate, acceptate şi puse în aplicare", a explicat Kelemen Hunor.

El a mai spus că nu s-a discutat despre accelerarea solicitărilor justiţiei în cazul parlamentarilor, dar a spus că UDMR susţine această temă.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ