Kelemen Hunor (UDMR): Solicităm Guvernului Cioloş să prelungească până în 2020 restituirea terenurilor naţionalizate

| 14 noi, 13:16

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a declarat luni, la Oradea, că uniunea solicită Guvernului Cioloş o ordonanţă de urgenţă prin care să prelungească termenul pentru restituirea terenurilor naţionalizate către foştii proprietari până în anul 2020, stabilit ca fiind ianuarie 2017.

El a menţionat că este vorba despre legea 165 din 2013, privind restituirea pământurilor naţionalizate către foştii proprietari şi ale cărei termene au fost modificate prin OUG 66 din 2015, de către guvernul Cioloş, astfel încât termenul limită a fost stabilit ianuarie 2017. 

''Din punctul nostru de vedere, nu se poate finaliza restituirea tuturor proprietăţilor confiscate, naţionalizate, de către dictatura comunistă, până în ianuarie 2017. Este o problemă serioasă, uriaşă, în acest moment şi noi credem că este nevoie de o intervenţie a Guvernului. Ei spun în lege că ceea ce nu s-a restituit se întoarce la stat, se înfiinţează un fond naţional, ceea ce noi considerăm că ar fi o greşeală uriaşă, fiindcă nu proprietarii au fost de vină şi nu comisiile prin care se face restituirea proprietăţilor, ci legea a fost de vină că nu au fost restituite toate proprietăţile. Vorbim de mii, de zeci de mii, la nivelul ţării, poate, de sute de mii de hectare. Nu este acceptabil ca în 2017, aceste pământuri să fie naţionalizate în condiţiile în care mulţi proprietari - şi români, şi maghiari - aşteaptă de 26 de ani restituirea proprietăţilor, a acelor terenuri confiscate de comunişti", a declarat luni, în conferinţă de presă, Kelemen Hunor. 

Acesta a motivat că prelungirea termenului este necesară şi pentru că multe terenuri sunt în litigiu sau nu au fost rezolvate anumite aspecte tehnice, precum măsurătorile topografice, de exemplu, pentru care nu foştii proprietari sunt de vină. 

"Se poate prelungi acest termen, specialiştii noştri spun că până în 2020 ar fi o perioadă importantă, în paralel fiind necesară şi o intervenţie în lege privind comisiile de restituire şi celelalte aspecte, inclusiv intabularea şi măsurătorile topografice. Noi solicităm Guvernului Cioloş o ordonanţă de urgenţă prin care acest termen este prelungit până în 2020. Dacă nu se poate în această perioadă, atunci imediat după alegeri trebuie şi alte modificări legate de aspectele tehnice", a menţionat Kelemen Hunor. 

Liderul UDMR a mai adăugat că a fost depus, în septembrie, un proiect de lege în acest scop, solicitând procedură de urgenţă, dar deocamdată nu a fost dezbătut. 

"Pur şi simplu, Parlamentul nu a avut timp pentru că trebuia să anuleze taxele lui Dragnea şi alte minuni, la fel de importante, dar poate mai puţin importante decât miile de hectare care, dacă nu intervine guvernul, vor fi naţionalizate şi milioane de oameni rămân iarăşi, în această democraţie românească, fără proprietăţi şi fără o despăgubire corectă şi reală", a conchis liderul UDMR.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ