Klaus Iohannis: România are nevoie de un mare muzeu naţional al Holocaustului

| 08 oct, 2014

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a transmis miercuri un mesaj cu prilejul Zilei naţionale de comemorare a victimelor Holocaustului din România în care susţine că ţara noastră are nevoie de un 'mare muzeu naţional' dedicat Holocaustului.

"Aducem astăzi un pios omagiu victimelor Holocaustului din România, fiilor acestei naţiuni care au pierit în una dintre cele mai mari tragedii ale secolului XX. La mai bine de 70 de ani de la această catastrofă umană, suntem chemaţi să comemorăm o zi care a devenit în timp una dedicată memoriei suferinţei, o rană deschisă care nu se va închide probabil niciodată', spune Iohannis.

El aminteşte că România a avut în trecutul ei recent, cu precădere în perioada interbelică, un important curent antisemit care a generat discriminare, ură, violenţe şi crime în masă.

'Acestea au fost consecinţe directe ale derapajelor din societate, tolerate când nu era nimic de tolerat şi încurajate când s-ar fi cerut descurajate. Tocmai pentru ca lumea românească să nu mai cadă vreodată în asemenea greşeli ale sacrificiului şi crimei, acest trecut nu se cere doar analizat şi interpretat, ci şi împărtăşit generaţiilor tinere. În plus, această lecţie a secolului XX este foarte clară: o societate a concordiei şi a păcii nu se poate construi decât atunci când consensul din societate este unul sincer şi real, în care cei puternici nu îi strivesc pe cei slabi, ci îi protejează şi le creează condiţii de existenţă, în care majoritatea înţelege şi respectă minorităţile. Vă chem pe toţi să privim, cu responsabilitate şi compasiune, la viitorul nostru ca societate şi să ne amintim în acelaşi timp, cu emoţie, de genocidul împotriva membrilor comunităţilor evreieşti şi rome, iar un asemenea moment să fie o datorie pentru generaţiile de azi şi de mâine', adaugă liderul PNL.

Iohannis precizează că este 'timpul să tragem nu doar învăţăminte, ci este şi vremea unui bilanţ'.

"O naţiune puternică este o naţiune care recunoaşte greşelile pe care le-a comis în trecut, le asumă cu luciditate şi dovedeşte cu respect, în oricare ceas al istoriei sale, că a învăţat dintr-o mare catastrofă a secolului XX. În ultimele două decenii şi jumătate, am făcut paşi importanţi în direcţia recunoaşterii Holocaustului şi comemorării sale. România a fost singura ţară din Europa Centrală şi de Est care a condamnat oficial Holocaustul, iar apoi au fost implementate măsuri educative şi legislative în această direcţie. În continuare, la nivelul educaţional, România trebuie să insiste pe politicile privind cunoaşterea Holocaustului, combaterea antisemitismului, a xenofobiei şi a intoleranţei', spune preşedintele PNL.

El arată că există pericolul cu care se confruntă societatea românească este exportul de antisemitism din diverse state în care proliferarea antisemitismului, cultul criminalilor de război, negarea Holocaustului şi actele de intoleranţă sunt în creştere.

'Astăzi, România are nevoie de un mare muzeu naţional al Holocaustului, un muzeu despre tragedia din al Doilea Război Mondial. Un asemenea spaţiu nu este doar un loc în care se deplâng tragediile trecutului, ci unul care priveşte spre viitor, un loc care vorbeşte despre libertate, toleranţă, diversitate, drepturile omului, valorile europene şi mai ales despre binele comun. Fie ca amintirea victimelor să rămână veşnică în inimile noastre !', mai arată Klaus Iohannis.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ