România se declară împotriva cotelor obligatorii de refugiaţi. Poziţia lui Klaus Iohannis

| 10 sep, 12:42

Klaus Iohannis a anunţat joi că poziţia României rămâne împotriva cotelor obligatorii de refugiaţi. Luni va avea loc Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, unde va fi trimis ministrul de Interne Gabriel Oprea, cu mandatul de a declara poziţia României împotriva cotelor obligatorii.

UPDATE. Klaus Iohannis a postat şi pe Facebook poziţia exprimată în faţa jurnaliştilor, anume că mandatul României la întrunirea JAI de luni este să se declare împotriva cotelor obligatorii de refugiaţi.

"În privința propunerii Comisiei Europene referitoare la criza refugiaților, consider că nu este o soluție și nici oportun să vorbim de cote obligatorii, calculate într-un mod birocratic, contabilicește, fără ca statele membre să fi fost consultate. Mandatul României la Consiliul JAI din 14 septembrie este unul ferm, și anume să nu declare adeziunea noastră pentru cotele obligatorii", a scris Iohannis pe Facebook.

 

Klaus Iohannis le-a făcut câteva precizări jurnaliştilor prezenţi la un eveniment diplomatic, legat de poziţia ţării noastre vizavi de propunerea Comisiei Europene de a stabili cote obligatorii de refugiaţi care să fie preluaţi de fiecare ţară UE.

"Am o nemulţumire faţă de proiectul prezentat de Comisia Europeană (privind stabilirea unor cote obligatorii de refugiaţi care să fie preluaţi de fiecare stat UE - n.r.). Luni, 14 septembrie, se va întruni Consiliul JAI. România va fi reprezentată de ministrul de Interne, m-am întâlnit şi am discutat cu el, cu mandat să nu declare adeziunea noastră pentru cotele obligatorii", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Iohannis a afirmat că trebuie tratată altfel problema preluării refugiaţilor.

"Este vorba de oameni, nu de piese care sunt numărate. Nu considerăm că este oportun să vorbim de cote obligatorii, calculate birocratic, contabiliceşte", a mai spus preşedintele.

Comisia Europeană a anunţat cotele suplimentare de refugiaţi care vor fi impuşi ţărilor UE. României îi revin 4.646 de refugiaţi, care se adaugă la cota iniţială şi duc numărul la 6.351, cu mult peste cei 1785 de refugiaţi anuntaţi de preşedintele Klaus Iohannis. Măsura luată de Bruxelles poate fi însă anulată.

Propunerea Comisiei Europene trebuie să treacă de votul Statelor Membre, în Consiliul Afaceri Interne din 14 septembrie, unde e nevoie de majoritate calificată la vot (minimum 16 state din cele 28 sau, dacă Marea Britanie, Irlanda şi Danemarca nu participă, e nevoie de 55% din voturi). Există însă şi o clauză de blocaj: Daca cel putin patru state UE care cumulează peste 35% din populaţia Uniunii se împotrivesc, propunerea Comisiei Europene pică la vot.

Citeşte şi: Cât de voluntare sunt cotele obligatorii de refugiaţi pentru statele UE

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
11 sep, 07:03
Tavi
Munca la domiciliu
Sa stii ca in mod paradoxal, tocmai dorinta de a reusi rapid si frica de esec te fac sa stagnezi si sa nu iti atingi scopul. Vei constata ca RABDAREA si PERSEVERENTA sunt un miracol si produc miracole. Cautam colaboratori, castiguri din prima luna, te astept cu un mail “Info” pe adresa: [email protected] sa te convingi. Oferim si solicitam seriozitate. Va oferim curs GRATUIT.
10 sep, 16:08
mariana
Oferta serioasa si care merita! Nu esti de parere ca trebuie sa incepi la timp, daca vrei sa castigi? Acum, dupa ce au vazut filmul care demonstreaza ca totul este foarte serios, oamenii au inceput sa lucreze si sa castige cu noi. Te asteptam si pe tine! Incepi rapid si simti satisfactia ca ai gasit ceva ultra-serios! Filmul video te va convinge! Cere-mi urgent mai multe detalii la adresa mea de email: [email protected]
11 sep, 07:03
Tavi
Munca la domiciliu
Sa stii ca in mod paradoxal, tocmai dorinta de a reusi rapid si frica de esec te fac sa stagnezi si sa nu iti atingi scopul. Vei constata ca RABDAREA si PERSEVERENTA sunt un miracol si produc miracole. Cautam colaboratori, castiguri din prima luna, te astept cu un mail “Info” pe adresa: [email protected] sa te convingi. Oferim si solicitam seriozitate. Va oferim curs GRATUIT.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ