Iohannis sesizează CCR privind ACHIZIȚIONAREA conacului Brătianu-Florica

| 09 noi, 13:38

Președintele Klaus Iohannis a trimis joi CCR o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii privind achiziționarea imobilului Ansamblul conacului Brătianu - Florica ('Vila Florica'), situat în localitatea Ștefănești, județul Argeș, de către Ministerul Culturii și Identității Naționale.

"În ipoteza în care Ministerul Culturii și Identității Naționale ar dori să cumpere monumentul istoric, norma de la art. 1 din legea supusă controlului de constituționalitate poate fi interpretată ca un drept exclusiv instituit în favoarea acestuia. Or, un asemenea drept exclusiv stabilit prin lege presupune în mod corelativ obligația vânzătorului de a vinde exclusiv ministerului, dreptul de dispoziție al titularului dreptului de proprietate fiind restrâns în mod nejustificat. Așadar, acesta nu va putea înstrăina bunul către un alt subiect de drept dacă nu se ajunge la încheierea unui contract translativ de proprietate între titularul dreptului de proprietate și Ministerul Culturii. În plus, în lipsa unui termen legal în cadrul căruia ministerul ar trebui să își exercite această exclusivitate, obligația vânzătorului apare ca perpetuă", se arată, între altele, în sesizarea șefului statului. Pe de altă parte, adaugă documentul, în ipoteza în care Ministerul Culturii și Identității Naționale nu ar dori să cumpere monumentul istoric, legea poate fi interpretată ca instituind o obligație în sarcina ministerului.

Potrivit sesizării, ignorând normele de tehnică legislativă, se poate trece la o limitare a dreptului de proprietate și, din perspectiva diametral opusă, legea apare ca având un vădit caracter discriminatoriu cu afectarea art. 4 alin. (2) și art. 16 alin. (1) din Constituție.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ