Klaus Iohannis: Susținem lansarea procesului de revizuire a strategiei europene de securitate

| 25 iun, 10:56

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că va susţine la reuniunea Consiliului European de vară lansarea procesului de revizuire a strategiei europene de securitate, potrivit Agerpres.

 

El a precizat, într-o declaraţie înainte de plecarea la Bruxelles, că agenda reuniunii de la Bruxelles include mai multe teme, printre care migraţia, securitatea şi apărarea europeană, creşterea economică, competitivitatea şi ocuparea forţei de muncă. De asemenea, şeful statului a spus că va fi discutat procesul de renegociere a relaţiei dintre Marea Britanie şi UE.

"Gestionarea fenomenului migraţiei reprezintă o provocare importantă pentru UE. Legat de acest subiect vor fi dezbătute propunerile CE prezentate în mai, privind relocarea intra-UE şi extra-UE a migranţilor. Sperăm să se poată ajunge la un compromis în ceea ce priveşte modalitatea de transpunere în practică a principiilor solidarităţii şi responsabilităţii partajate la nivelul UE în acest domeniu ţinându-se cont de realităţile economice şi sociale din toate statele membre", a afirmat Iohannis.

În ceea ce priveşte domeniul securităţii şi apărării, el a subliniat că accentul va fi pus pe revizuirea strategiei de securitate a UE şi lupta împotriva terorismului, arătând că se va face la Bruxelles o evaluare a stadiului implementării măsurilor agreate în acest domeniu de la reuniunea informală a Consiliului din 12 februarie.

"Este de aşteptat şi noi susţinem acest lucru ca summitul să decidă lansarea procesului de revizuire a strategiei europene de securitate", a declarat Iohannis.

Şeful statului a indicat că la Consiliul European se va face un schimb de opinii cu privire la situaţia şi perspectivele economice ale UE şi ar urma să fie agreate recomandările specifice de ţară pentru toate statele membre rezultate în urma derulării semestrului european 2015.

În plus, vor fi abordate şi aspecte privind piaţa unică digitală propusă recent de CE şi va fi prezentat raportul intitulat "Finalizarea Uniunii economice şi monetare a Europei".

El a mai spus că este de aşteptat ca premierul britanic David Cameron să facă o prezentare a preocupărilor şi considerentelor Guvernului britanic privind relaţiile dintre UE şi Regatul Unit în perspectiva viitorului referendum privind apartenenţa Marii Britanii la UE.

Din delegaţia care îl însoţeşte pe şeful statului la Bruxelles fac parte consilierii prezidenţiali Lazăr Comănescu şi Leonard Orban.

Preşedintele Klaus Iohannis participă joi şi vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European de vară.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ