Klaus Iohannis visează cu ochii deschiși la încă o tură cu Băsescu

| 19 iul, 2014

Fuziune PNL PDL. S-a argumentat pro domo că fuziunea dintre PNL şi PDL este cu atât mai importantă cu cât se realizează comasarea a două partide „mari”. Aceasta este o exagerare evidentă, pentru oricine se raportează lucid sau neutru la fenomenul amintit. Atât PNL cât și PDL pot fi numite, în cel mai bun caz, partide care au fost mari.

Alianta PNL PDL. Căci dincolo de acareturi și sedii, un partid este exact atât de mare cât o indică rezultatul electoral obținut. PDL a fost nu mare, a fost de-a dreptul un mastodont, transformat într-un mausoleu mohorât al dogmei de dreapta prin greșelile succesive ale lui Traian Băsescu, Vasile Blaga, Emil Boc și toată echipa de îmbogățiți pe timp de criză, în frunte cu Udrea și Videanu. Această criptă, plină de flori veștejite și miros apăsător de mucegai, nu mai este pe gustul electoratului, care s-a săturat și a semnalat această mare lehamite în cel puțin patru scrutine cât se poate de clare. Adăugăm înfrângerilor usturătoare din 2012 și referendumul de demitere, cât și mai recentul episod al alegerilor europarlamentare. Putea să facă PDL ceva împotriva decadenței politice în care s-a scufundat? În primul rând s-ar fi putut dezice de Emil Boc și guvernarea sa toxică, la umbra lui Băsescu. În al doilea rând ar fi putut să nu rupă legăturile cu reformiștii și intelectualii care, cel puțin pe hârtie, ar fi vrut primenirea unei formațiuni percepută de electorat ca învechită în rele. Niciuna dintre acestea nu s-au transpus în realitate. Concluzia? PDL, în momentul precedent ”comasării” sale în PNL, este un partid mic cu o bază materială mare.

Citește și: Iohannis ia de la Băsescu, Udrea înghite în sec

PNL s-a bucurat de un reviriment politic extraordinar, chiar fără precedent am putea spune, în perioada alianței cu social-democrați, în cadrul USL. Cum au știut să profite și să fructifice această perioadă de aur pentru partid, s-a văzut. USL s-a dus pe apa sâmbetei... Dar important decât acest dezastru este detaliul subtil că toate cercetările și sondajele reliefează că electoratul îi consideră responsabili pe liberali, în frunte cu tripleta Antonescu-Iohannis-Vălean. Ca să nu lungim inutil o poveste cunoscută în detaliu de marea majoritate, rezultatul este similar celui atins de PDL: PNL este un partid mic, cu datorii mari.

Citește și: KLAUS IOHANNIS aduce în PNL, pe bucăți, partidul Elenei Udrea

La punerea sub semnul întrebării a reușitei acestei fuziuni-alianțe-comasări au pus umărul, democratic și unii și alții. În primul rând, suntem convinși că noii-vechi vor fi taxați de electorat pentru lipsa unor soluții alternative, dincolo de vorbe goale, mai ales în această perioadă în care cifrele reci dovedesc performanțele guvernului Ponta, traduse în relansarea economiei și revenirea nivelului de trai spre limite acceptabile. Vom vedea în iarnă în ce măsură vor mai accepta românii să înlocuiască cu argumente și atacuri politice liniștea, pacea și bunăstarea oferite de guvernul cvasi-tehnocrat al lui Victor Ponta. Până atunci, ne menținem sceptici în fața acestei alianțe bizare în care nici nu se înțelege prea bine cine pe cine a înghițit și de ce.

Fuziune PNL PDL. Ca actualul lider al PNL, Klaus Iohannis să aibă reale motive de satisfacție, această alianță ar fi trebuit să se realizeze la lumina zilei, nu prin negocieri și aranjamente subterane și să aibă un pretext valid măcar, dacă nu o fundamentare într-o alternativă zdravănă și mai promițătoarea decât actualele rezultate ale guvernului. Și nu în ultimul rând, o alianță mare nu poate fi realizată de oameni mici. Vasile Blaga nu și-a depășit obediența față de prea controversatul său patron, Traian Băsescu. Electoratul nu uită și nu iartă, după cum s-a văzut. Impresia oamenilor este că Vasile Blaga încearcă să se ascundă printre liberali. Să vedem în ce măsură vor fi dispuși oamenii să uite și să-i ierte serviabilitatea față de Băsescu. Klaus Iohannis este aproape un neavenit, atât în politică cât și în PNL. Nu este vorba aici numai de trecutul său neguros și prea multele probleme cu legea. Pur și simplu Iohannis a reușit să-și demoleze propria imagine de om providențial și de încredere prin trădarea pe față chiar a celui care l-a adus prin manevre și mari sacrificii în partid. Cele mai recente dezvăluiri care ilustrează relațiile apropiate cu Traian Băsescu vor fi doar cireașa de pe un tort și așa excesiv de încărcat...

Citește și: PNL a murit. Trăiască PNL-Băsescu

Reuniunea acestor pitici politici, oferă motive de satisfacție festivistă doar celor implicați: Blaga sau Iohannis, care și declară fără nicio urmă de modestie că el a realizat ceea ce alții doar au visat timp de 24 de ani. Se pare că liberalii au nimerit din rău în mai rău și accesele de fanfaronadă paranoică ale funestului Crin Antonescu vor fi înlocuite în cel mai scurt timp de cultul personalității noului președinte. Ce să înțeleagă electoratul din declarațiile lui Klaus Iohannis, că au visat timp de 24 de ani încă o porție de Băsescu? Alternativa politică reprezentată de Traian Băsescu a fost respinsă la referendumul de demitere al acestuia. Chiar dacă nu o admite nici președintele, nici Iohannis, referendumul a fost o consultare populară validă și a fost ignorat prin tertipuri care au prea puțin de-a face cu uzanțele democratice. Cine a visat 24 de ani să aibă parte numai de Băsescu?! Poate doar Klaus Iohannis...

Alianta PNL PDL. Dar orice ar spune Blaga sau Iohannis, dincolo de festivismul în falset al acestor zile, rămâne pronosticul sumbru al sondajelor de opinie: formațiunea rezultată va obține un scor mai mic decât suma celor două partide, adunate. Liberalii pierd membri și simpatizanți care merg spre gruparea Tăriceanu, iar democrat liberalii își continuă erodarea începută în 2012.

Rostul acestei reuniuni politice pare să fie altul și să țină mai dgrabă de karma decât de eficiența electorală: un partid cu bază materială excedentară s-a dizolvat în alt partid cu bilanț contabil pe minus. Universul merge înainte.

Citește și: Fuziunea PNL-PDL. Iohannis se pupă cu Blaga, dar ce fac restul nuntașilor?

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
20 iul, 2014
DNA
CĂCAT SĂSESC VISEAZĂ FRUMOS DAR VEDE URÂT .........

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ