Klaus Iohannis, vizită în SUA. Mizele întâlnirii președintelui cu Donald Trump

| 20 aug, 09:47

Klaus Iohannis se întâlneşte din nou cu Donald Trump. Preşedintele României se va afla, luni şi marţi, în vizită la Casa Albă. Energia, securitatea și parteneriatul strategic între România și SUA sunt principalele puncte pe care le va discuta Klaus Iohannis cu omologul american.

Istoria ne arată că şefii statului român au fost primiţi de 10 ori la reşedinţa preşedintelui american, potrivit caleaeuropeana.ro. Traian Băsescu, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, dar şi Nicolae Ceauşescu au ajuns în Biroul Oval.

Vizita de lucru a lui Klaus Iohannis la Casa Albă este cea de-a doua pe care șeful statului o efectuează la Washington, după întâlnirea din 9 iunie 2017. Atunci, Klaus Iohannis a devenit primul șef de stat din Europa Centrală și de Est primit la Casa Albă de președintele Donald Trump. Întâlnirea a marcat și 20 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA.

În total, au fost 10 vizite: una a preşedintelui Klaus Iohannis, trei ale lui Traian Băsescu, două Ion Iliescu, una Emil Constantinescu şi, surprinzător, trei ale lui Nicolae Ceauşescu, scrie caleauropeană.ro.

La invitația președintelui Richard Nixon, Ceauşescu s-a aflat în Statele Unite în perioada 13-27 octombrie 1970, unde a participat la sesiunea jubiliară consacrată împlinirii a 25 de ani de la crearea ONU.

Nicolae Ceaușescu s-a mai aflat la Washington, tot la invitația lui Richard Nixon, între 4-8 decembrie 1973. Cea din urmă vizită a lui Ceaușescu la Washington a avut loc în 1978, la invitația președintelui Jimmy Carter.

După prăbușirea regimului comunist condus de Nicolae Ceaușescu, primul președinte român care s-a aflat în vizită oficială la Washington a fost Ion Iliescu, în anii 1995 și 2003, în timpul a două administrații, una democrată și o altă republicană.

La 26 septembrie 1995, a avut loc la Casa Albă întâlnirea între președinții Ion Iliescu și Bill Clinton, în cursul căreia au fost abordate probleme de o maximă importanță pentru România: permanentizarea clauzei națiunii celei mai favorizate și colaborarea economică și militară cu SUA

În 2003, în al doilea mandat, Ion Iliescu a primit o invitaţie oficială la Casa Albă, din partea preşedintelui George W. Bush. 

În 1998, Emil Constantinescu a devenit al treilea președinte român invitat la Washington. Constantinescu s-a aflat într-o vizită de șapte zile în SUA, fiind primit la Casa Albă la 13 iulie. În cadrul acelei vizite, Emil Constantinescu a devenit primul și singurul președinte al României care s-a adresat Congresului SUA.

Bush a purtat discuţii la Washington şi cu Traian Băsescu, în timpul unor vizite care au avut loc în 2005 şi 2006.

Băsescu s-a întâlnit şi cu Barack Obama la Casa Albă, în septembrie 2011, în timpul unei vizite de lucru.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ