Kovesi a sesizat Inspecţia Judiciară în legătură cu afirmaţiile 'tendenţioase şi mincinoase' făcute de Sebastian Ghiţă

| 09 ian, 16:18

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a sesizat Inspecţia Judiciară pentru a fi efectuate verificări în legătură cu afirmaţiile fostului deputat Sebastian Ghiţă în cadrul unor înregistrări prezentate de postul Romania TV, despre care susţine că sunt "tendenţioase şi mincinoase".

"În temeiul dispoziţiilor art.75 alin.(1) din Legea nr.303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie cere Inspecţiei Judiciare să efectueze verificări cu privire la situaţia constatată în legătură cu declaraţiile făcute de Ghiţă Sebastian Aurelian (fost deputat trimis în judecată în două dosare pentru fapte de corupţie şi asimilate corupţiei şi inculpat în alte două cauze pentru infracţiuni similare, în prezent dat în urmărire internaţională în vederea arestării preventive) în cadrul unei serii de înregistrări video, prezentate în mod succesiv de postul Romania TV în perioada 28 decembrie 2016 - 5 ianuarie 2017 şi preluate şi de alte instituţii media", se arată într-un comunicat al DNA remis luni AGERPRES. 

Conform DNA, sesizarea Inspecţiei Judiciare are în vedere că "afirmaţiile tendenţioase şi mincinoase, făcute de o persoană care în prezent este inculpată în mai multe dosare (fie în curs de judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fie în investigare la Direcţia Naţională Anticorupţie) sunt de natură să submineze autoritatea judecătorească şi sunt de natură a pune în discuţie deontologia profesională a magistraţilor". 

DNA mai susţine că afirmaţiile lui Sebastian Ghiţă urmăresc decredibilizarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a activităţii procurorului şef al instituţiei, precum şi a sistemului judiciar în general, prin inducerea în opinia publică a ideii că activitatea procurorilor nu se desfăşoară în limitele cadrului legal. 

"Afirmaţiile lansate în spaţiul public acreditează ideea că independenţa şi imparţialitatea procurorilor este influenţată de persoane cu anumite interese, iar soluţiile sunt dispuse în mod arbitrar, neavând la bază elemente de probaţiune administrate legal. Afirmaţiile pot avea drept consecinţă crearea unei stări de neîncredere în justiţie în ansamblul său, prin afectarea prestigiului justiţiei", mai arată sursa citată. 

În opinia DNA, se poate aprecia că afirmaţiile au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar. 

"Acestea creează dubii greu de înlăturat cu privire la independenţa magistraţilor, acreditând ideea că activitatea procurorilor implicaţi în înfăptuirea procesului judiciar se desfăşoară cu încălcarea principiului consacrat de art.2 din Codul de procedură penală, conform căruia procesul penal se desfăşoară conform dispoziţiilor prevăzute de lege", precizează DNA. 

În sesizare se mai arată că afirmaţiile "tendenţioase şi mincinoase" lansate în spaţiul public de Sebastian Ghiţă nu sunt singulare. 

"De aceea, prezentei sesizări i-au fost ataşate anexele din care rezultă că, începând cu luna aprilie 2016, chiar de la tribuna Parlamentului României, apoi în mass-media, acesta a avut constant manifestări publice prin care actul de justiţie a fost diabolizat, justiţia fiind prezentată ca fiind un factor nociv pentru democraţie. Cu toate că prin deciziile Inspecţiei judiciare şi ale Plenului CSM s-a statuat că afirmaţiile acestuia din spaţiul public nu au fundament şi constituie o diseminare de informaţii tendenţioase, acesta a continuat să lanseze afirmaţii denigratoare, urmărind să inducă ideea că justiţia este abuzivă. Inspecţia judiciară, în rapoartele întocmite, a remarcat că acesta lansează acuzaţii în spaţiul public, în scopul dezinformării opiniei publice asupra modului de funcţionare a sistemului judiciar cu efect profund negativ asupra încrederii în sistemul judiciar", mai spune DNA. 

În opinia DNA, repetarea acestor afirmaţii "tendenţioase" necesită noi demersuri din partea CSM, singurul garant al independenţei justiţiei, deoarece au generat şi generează zilnic discuţii în cadrul emisiunilor televizate, în presa scrisă, inducându-se şi accentuându-se ideea unei funcţionări anormale şi incorecte a sistemului judiciar, acreditându-se ideea că instanţele de judecată şi Direcţia Naţională Anticorupţie instrumentează dosarele preferenţial şi contrar legii. 

"Acest mod de expunere publică demonstrează existenţa unei campanii de presă pentru a induce în conştiinţa colectivă ideea că sistemul judiciar este la discreţia unor persoane cu funcţii de conducere care nu respectă Constituţia României şi legile ţării. Având în vedere că aceste aspecte au fost constatate şi prin raportul Inspecţiei Judiciare din 13.12.2016, nr. 7989/IJ/4215/DIJ/1792/DIP/2016, în sesizare se arată că sunt absolut necesare demersuri pentru a stopa acest mod brutal în care, în ultimul an, sistemul judiciar este supus unui proces fără precedent de destabilizare şi decredibilizare", adaugă sursa citată. 

DNA precizează că acest demers le-a fost adus la cunoştinţă ministrului Justiţiei şi procurorului general.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ