La Măgurele începe construirea celui mai puternic laser din lume şi va costa 350 milioane de euro

| 23 mai, 2013

Săptămâna aceasta începe la Măgurele construcţia clădirii care va găzdui cel mai puternic laser din lume.

Proiectul Extreme Light Infrastructure - Nuclear Phisycs (ELI-NP) se va întinde pe o suprafaţă de peste 30.000 de metri pătraţi, adică de trei ori mai mare ca un hypermarket, şi va fi o adevarată provocare pentru ingineri şi constructori.

Pentru ridicarea complexului va fi turnat mai mult beton decat la Arena Nationala, iar ELI-NP "va fi probabil cea mai mare cladire din Europa alimentată cu energie din surse neconvenţionale", printr-un sistem de peste 1000 de pompe geotermale. Pana în 2015, termenul pentru finalizarea construcţiei, Institutul Naţional de Fizică Nucleară de la Măgurele atrage deja cercetători străini cu acceleratorul Tandem şi detectorul de radiaţii gamma, informează Hotnews.ro.

Acesta va costa 350 milioane de euro, bani care vor veni din partea Uniunii Europene în proporţie de 80%, aici vor fi realizate şi aplicate experimente în tratamentul cancerului, industria farmaceutică sau care vor ajuta în lupta împotriva traficului de materiale radioactive.

Întregul sistem de încălzire şi răcire va fi alimentat cu energie din surse neconvenţionale şi va fi bazată pe energie geotermală:  "Această energie se formează prin forarea a 1.706 de  puţuri şi se foloseşte energia de la o adâncime de 100 de metri", a precizat Constantin Ivan, director tehnic IFIN.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ