Laura Codruţa Kovesi, declarații bombă despre scandalul din sănătate. Sunt implicate și companii străine

| 23 mai, 10:27

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, luni, că în corupţia din sistemul de sănătate sunt implicate şi firme şi companii din străinătate, subliniind necesitatea unei abordări strategice în domeniu.

"Investigaţiile actuale ale DNA în dosarele pe care acum le avem în lucru ne arată că faptele de corupţie se manifestă prin aceleaşi acţiuni repetitive. În lipsa unor măsuri clare de prevenire şi control, tipologia faptelor investigate şi mecanismele care au permis săvârşirea faptelor se repetă. Este necesară o abordare strategică de prevenire a corupţiei, mai ales când vorbim de domenii care afectează direct viaţa cetăţenilor, aşa cum este domeniul sănătăţii", a spus Kovesi, la dezbaterea 'Corupţia în sistemul de sănătate - prevenire şi investigare. Experienţă, bune practici şi provocări'.

Ea a dat ca exemplu o acţiune a DNA de săptămâna trecută când un manager de spital care a pretins şi primit mită pentru încheierea unui contract de achiziţii publice la un spital judeţean a fost prins în flagrant."În anul 2014, acelaşi director a mai fost trimis în judecată pentru acelaşi gen de fapte. Acest exemplu ne arată că nu se rezolvă corupţia în sănătate doar arestând şi investigând persoane. Dacă acest efort investigativ al organelor de aplicare a legii nu este dublat de măsuri preventive de schimbare a unor proceduri, de introducere a unor mecanisme de management şi control, atunci cetăţenii vor fi în continuare afectaţi", a subliniat procurorul şef al DNA.

În context, Kovesi a pledat pentru pierderea funcţiilor în cazul celor anchetaţi şi condamnaţi pentru corupţie.

"Dacă cei anchetaţi şi condamnaţi pentru corupţie nu-şi pierd funcţiile publice de care s-au folosit pentru a obţine foloase ilicite, vom avea în continuare funcţionari care vor primi mită pentru a încheia contracte în domeniul achiziţiilor publice. Cu siguranţă corupţia în sănătate este rezultatul unei modalităţi netransparente de folosire a bugetului public. Cât timp planificarea unei achiziţii publice nu va fi transparentă se va folosi bugetul pentru achiziţii supraevaluate. În continuare se vor folosi banii publici pentru achiziţii de aparatură scumpă de la firme de apartament, în timp ce spitalele nu pot asigura minime condiţii pentru pacienţi", a adăugat Laura Codruţa Kovesi.

Potrivit acesteia, investigaţiile au dezvăluit că, uneori, sumele primite cu titlu de  mită sunt achitate prin conturi deschise la bănci în străinătate, de cele mai multe ori în centre off-shore.

”În corupţia din sistemul de sănătate sunt implicate şi firme sau companii străine, de aceea pentru DNA constituie o prioritate tragerea la răspundere penală atât a persoanelor juridice române, dar şi străine, care se ocupă de comercializarea medicamentelor şi echipamentelor medicale. (...) Este important că avem în lucru cauze în care cooperăm cu parteneri instituţionali din alte ţări, care investighează şi ei companiile, (...) iar schimbul de informaţii este esenţial", a arătat şefa DNA

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ