Lazăr: 2016 - unul de mare angajament pe mai multe planuri; toate acestea în condiții de instabilitate legislativă

| 07 mar, 12:21

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat marți că pentru Ministerul Public anul 2016 a fost unul de mare angajament pe mai multe planuri și a subliniat că s-au înregistrat rezultate considerabile în activitatea judiciară, deși în condiții de instabilitate legislativă.

"Pentru Ministerul Public, anul 2016 a fost unul de mare angajament pe mai multe planuri ale activității. În plan organizatoric sunt de remarcat îndeplinirea transparentă a procedurilor de numire a procurorului general și a adjuncților săi, precum și a procurorului șef DNA. În plan operativ se relevă reluarea și avansarea urmăririi penale în marile cauze, precum și desfășurarea unei activități judiciare considerabile ca volum, eficacitate și calitate. Toate acestea în condiții de instabilitate legislativă, urmare a emiterii deciziilor Curții Constituționale, ce au impus reajustări permanente ale dreptului penal material și ale procedurii penale", a afirmat Lazăr cu prilejul prezentării bilanțului activității Ministerului Public pe 2016.

El a precizat că Ministerul Public și-a îndeplinit misiunea importantă în arhitectura instituțională a statului de drept, prevăzută de Constituție.

"Alături de instanțele judecătorești, parchetele au exercitat autoritatea judecătorească, reprezentând în activitatea judiciară interesele generale ale societății, au apărat ordinea de drept, precum și drepturile și libertățile cetățenilor. Ministerul Public a contribuit la disciplinarea conduitelor, impunând standarde de conduită europeană, mai ales pentru funcționarii publici", a menționat șeful MP.

Procurorul general a susținut că abordarea misiunii instituționale are la bază Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2015 — 2019 "O Românie puternică în Europa și în lume", Strategia Națională Anticorupție și Strategia Națională de Reformă a Sistemului Judiciar 2015 — 2020.

"Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a mai dezvoltat un plan strategic propriu în conformitate cu recomandarea cuprinsă în Opinia nr. 11 din noiembrie 2016 a Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni cu privire la calitatea și eficiența muncii procurorilor, incluzând combaterea terorismului, a criminalității grave și organizate. Intitulat "Strategia Ministerului Public pentru consolidarea dezvoltării și afirmării instituționale pentru perioada 2017-2020", acesta constituie cel dintâi document programatic al instituției", a mai spus Lazăr.

Tag-uri: augustin lazar
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ