Lazea (BNR): Forțarea creșterii PIB prin accelerarea creditării, o strategie care are rezultate modeste

| 09 aug, 17:45

O forțare a creșterii PIB prin accelerarea creditării este o strategie care, în cazul României, are rezultate modeste și reversibile în timp, se arată într-un caiet de studii realizat de Valentin Lazea, economistul-șef al Băncii Naționale a României (BNR).

'Eventualul câștig (marginal) în ceea ce privește creșterea PIB trebuie pus în balanță cu calitatea creșterii economice și cu riscurile mărite la adresa stabilității financiare', menționează sursa citată.

El a făcut o analiză a impactului cumulat al șocurilor de ofertă și cerere de credite asupra ratei de creștere a PIB real pentru perioada 2006-2015.

'Valorile medii la nivelul specificațiilor utilizate indică în intervalul de timp utilizat contribuții minime (în valoare absolută) cuprinse în general în intervalul (-0,5, +0,6) puncte procentuale. Spre exemplu, rata de creștere a PIB real în 2008 ar fi fost cu 0,6 puncte procentuale mai mică dacă nu ar fi existat șocurile pozitive de ofertă și cerere de credite. În 2010, rata de creștere a PIB real ar fi fost cu 0,5 puncte procentuale mai mare dacă nu ar fi existat șocurile negative de ofertă și cerere de credite', informează documentul.

Lazea precizează că valorile medii la nivelul specificațiilor utilizate indică în intervalul de timp utilizat contribuții maxime (în valoare absolută) cuprinse în general în intervalul (-0,9, +1,3) puncte procentuale.

'Spre exemplu, rata de creștere a PIB real în 2008 ar fi fost cu 1,3 puncte procentuale mai mică dacă nu ar fi existat șocurile de ofertă și cerere de credite. În 2011, rata de creștere a PIB real ar fi fost cu 0,9 puncte procentuale mai mare dacă nu ar fi existat șocurile negative de ofertă și cerere de credite', se mai arată în caietul de studii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ