Leancă explică cum e cu susținerea pentru Ponta, să înțeleagă și PPE

| 27 sep, 2014

Se pare că prezența de sâmbăta trecută a premierului moldovean Iurie Leancă la evenimentul de lansare a lui Victor Ponta în campania pentru funcția de președinte al României a dat naștere mai multor reacții decât s-ar fi așteptat cineva.

Motivul principal este acela că primul-ministru de la Chișinău este și vicepreşedinte Partidului Liberal Democrat din Moldova, formațiune membră a PPE și al cărui lider, Vlad Filat, este cunoscut pentru apropierea de Traian Băsescu.

Astfel, la câteva zile după ce șeful statului român l-a criticat pe Leancă, despre care declara că a fost până în octombrie 1989 în Ambasada Uniunii Sovietice din Bucureşti şi că din acest motiv se înțelege bine cu Victor Ponta, a venit rândul PPE-ului să ceară oficial explicații celor de la PLDM. Reacția liberal-democraților de peste Prut a fost una rapidă, Vlad Filat declarând despre gestul premierului moldovean că:  „Este o decizie personală a domnului Leancă. Partidul Liberal Democrat din Moldova va sprijini candidatul care vine din partea partidului reprezentat în Partidul Popular European, în cazul dat Klaus Iohannis”.

Citește și: PPE, supărat de lovitura de imagine dată de Ponta

Apoi, Iurie Leancă a decis să își explice gestul, acesta declarând în cadrul unei emisiuni organizată la postul Moldova 1 că omologul său român a făcut multe pentru Republica Moldova în perioada mandatului său şi, prin sprijinul în alegeri, a dorit să-şi manifeste mulţumirea. „Am mers într-adevăr în calitate de prim-ministru pentru a susține un alt prim-ministru. Mă bucur pentru această invitație. De obicei, noi invităm pe prietenii noștri să ne ajute în timpul campaniilor. Atunci când cineva face comentarii, vreau să se refere doar la un singur lucru: gazoduct, 20 milioane euro pentru grădinițe – și am văzut oamenii, bunicile fericite în satele unde nu au fost niciodată grădinițe, vorbim de Muzeul Național, vorbim de viitorul teatru de la Cahul, mai vin ceva bani”, a subliniat premierul moldovean. El a adăugat că astfel a făcut un gest de exprimare a unei mulţumiri "pentru un om care a făcut timp de un an şi jumătate cât nu s-a întâmplat în relaţia dintre Bucureşti şi Chişinău".


Așa cum este destul de evident, declarațiile făcute de Iurie Leancă sunt o replică adresată atât șefului său de partid cât și liderilor PPE, care au părut extrem de nemulțumiți de apariția de pe Arena Națională a premierului basarabean. Oricum ai privi problema, Leancă are perfectă dreptate atunci când afirmă că în ultimul an și jumătate relațiile dintre București și Chișinău au trecut la un alt nivel.

Dacă pentru Traian Băsescu relația cu Republica Moldova s-a bazat doar pe declarații sforăitoare, pentru Victor Ponta problema a fost reprezentată de ce se poate face concret în relația dintre cele două state. Astfel, realizarea gazoductului Iași-Ungheni, acordarea de burse pentru studenţii moldoven și de sprijin real pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, extinderea serviciul SMRD și a sprijinului financiar acordat de țara noastră reprezintă proiecte ce s-au înfăptuit în ultimii doi ani și jumătate.

Citește și: Traian Băsescu despre Iurie Leancă: A fost în Ambasada URSS la Bucureşti


Din momentul în care Traian Băsescu a dat semnalul, liderii PPE s-au mobilizat în încercarea de a limita efectele vizitei premierului moldovean, o evidentă lovitură de imagine dată de Victor Ponta. Prezența lui Iurie Lenacă la București ar fi trebuit să fie privită ca un gest normal de mulțumire pentru omologul său român, mai ales dacă avem în vedere multitudinea de programe comune dezvoltate în ultima vreme. În schimb, ea a fost târâtă în lupta politică atât din România cât și din Republica Moldova de niște politicieni care nu văd mai departe de interesul meschin de partid și de propria lor putere.

loading...

Ştirile orei

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
28 sep, 2014
Ivan Turbinca
Pasol na turbinca Leanto! N-ai tu caderea sa vorbesti romanilor despre ce au de ales la presedintie.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ