Lech Walesa neagă din nou autenticitatea documentelor care îl incriminează ca ex-colaborator al poliţiei secrete comuniste

| 14 apr, 10:27

Liderul istoric al sindicatului polonez Solidaritatea, Lech Walesa, a luat cunoştinţă oficial miercuri de documentele presupuse a-i proba colaborarea în anii 1970 cu poliţia secretă comunistă şi a negat din nou autenticitatea acestora, a anunţat miercuri Institutul Memoriei Naţionale - IPN, care desfăşoară ancheta.

În această situaţie, institutul a comunicat că va recurge la o expertiză grafologică a documentelor respective. “În cursul interogatoriului, documente referitoare la colaborarea agentului cu pseudonimul Bolek i-au fost arătate dlui Lech Walesa. Dl. Lech Walesa a negat autenticitatea documentelor arătate”, a indicat IPN într-un comunicat. Lech Walesa, care a petrecut mai multe ore la sediul IPN, nu a făcut niciun comentariu la plecare în faţa presei. IPN prezentase public în februarie aceste documente pe care le descoperise cu câteva zile mai devreme în posesia văduvei unui fost ministru de interne comunist, Czeslaw Kiszczak.

Printre ele figura un angajament manuscris de colaborare, semnat Lech Walesa “Bolek”, precum şi chitanţe scrise de mână care atestau primirea unor bani, cu semnătura “Bolek”. Ele fuseseră prezentate fără ca vreo expertiză grafologică să fi fost făcută. Lech Walesa calificase atunci aceste documente drept falsuri grosolane, indicând că nu are nicio legătură cu ele. El a recunoscut că ar fi comis o eroare semnând în anii 1970 nişte hârtii, dar a negat că ar fi fost un delator. În vârstă de 72 de ani, Walesa, care era muncitor pe şantierele navale din Gdansk în momentul unei revolte reprimate în sânge în decembrie 1970, a susţinut întotdeauna că nu s-a lăsat frânt la vremea respectivă. Cazul presupuselor sale contacte cu poliţia politică comunistă a permis conservatorilor aflaţi la putere în Polonia să-şi relanseze teza potrivit căreia căderea regimului în 1989 nu a fost decât o operaţiune a serviciilor secrete.

loading...

Ştirile orei

DAILYBUSINESS.RO

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ