Legitimităţi multiple şi o şansă istorică pentru România

| 20 ian, 20:49

Dupa alegeri, am constatat o preocupare constanta in zona PNL si a dreptei de a contesta legitimitatea lui Victor Ponta, pentru ca a pierdut alegerile prezidentiale. Care este argumentul?

Pentru ca a pierdut alegerile, Ponta ar trebui sa se retraga, sa nu mai conduca nici Guvernul, nici PSD, si nici sa nu mai apara in public. Acest lucru e sustinut de analisti care apar la tv sau scriu in presa, de opozantii exclusi din partid chiar de catre Victor Ponta, dar si noua conducere a PNL, in frunte cu doamna Gorghiu.

As vrea sa expun doua argumente celor care persista in a discuta despre legitimitatea lui Victor Ponta in spatiul public. Inainte de asta, as aminti ceva ce tine de Constitutie - puterea executiva, in Romania, este impartita intre Presedinte si Guvern (chiar daca Presedintele este seful statului, imparte puterea executiva cu un Guvern, condus de un Premier). Iar forta/eficienta acestei puteri executive tine de cat de mare este legitimitatea celor care detin aceste functii).

Revin la cele doua observatii:

1. In primul rand, Victor Ponta este in prezent legitimat de trei tipuri de voturi in pozitia publica pe care o detine (voturi relativ proaspete). Legitimitatea politica deriva din vointa populara, dar acest lucru este nuantat. Ce si-a pierdut Victor Ponta dupa alegeri este legitimitatea de a se prezenta ca PREZIDENTIABIL (a pierdut aceasta competitie, iar pana la urmatoarea mai sunt ceva ani). Insa, in acelasi timp, exista cel putin trei alte voturi care ii ofera in continuare legitimitate – primul, votul ca LIDER al PSD (primit si in 2010, confirmat in fiecare an de atunci incoace, precum si, cel mai important, la CEX-ul de dupa alegeri le prezidentiale , cand chiar Ponta si-a depus mandatul in fata colegilor); al doilea, votul ca PARLAMENTAR si ca lider al unei majoritati parlamentare legitimate de votul clar din 2012 (de care nu ne despart decat doi ani si cateva luni; in plus, aceasta legitimitate nu a fost acoperita inca de nimic altceva); al treilea – votul , din Parlament , de investire a guvernului (si inca in repetate randuri), care il legitimeaza pe Ponta ca PREMIER.

2. In al doilea rand, legitimitatea premierului este confirmata chiar de presedintele Iohannis, care mentine un dialog institutional cu acesta (cel putin cata vreme are de partea sa un vot al unei majoritati parlamentare). Prin acest dialog, se ajunge la un efect paradoxal – Romania este condusa de o echipa sui generis, care acopera cca 75% din populatia cu drept de vot din Romania (Iohannis are in spate votul a 6,2 milioane de romani, Ponta – reprezinta aproape 5 milioane de votanti USL din 2012, majoritatea dintre ei dand un vot in 2014 si la alegerile prezidentiale ; populatia cu drept de vot din Romania este ce cca 16 milioane de romani). Este cea mai extinsa legitimitate pe care a avut-o pana acum o echipa executiva in Romania, ceea ce trebuie notat pentru viitor!

De obicei, o echipa executiva continea legitimitati suprapuse (cei care au votat pentru majoritatea parlamentara se suprapuneau cu cei care au votat pentru presedinte), iar eventuale defectiuni in majoritatile parlamentare duceau la coagularea de majoritati absolute de cetateni nemultumite.

Foarte rar s-a incercat coagularea de echipe executive care sa vina cu legitimitati distincte - s-a incercat in 2009, cand legitimitatea presedintelui Basescu era aproape epuizata si cand i s-a alaturat un PSD condus de Geoana si sustinut de votanti diferiti de cei ai lui Traian Basescu. Dar suma acelei "mari coalitii" nu se apropie de aceasta pondere de 75% despre care vorbim in prezent (cei 5 milioane de votanti ai lui Basescu si cele 2,2 milioane de voturi ale PSD-ului din 2008 nu reprezentau mai mult de 50% din total votanti). Am putea spune ca si coabitarea din 2013 a avut in spate cifre similare, daca n-ar fi existat referendumul de demitere a lui Traian Basescu, in care 7,4 milioane de romani au votat impotriva acestuia, anuland astfel o parte din efectul votului de sustinere de peste 5 milioane obtinut in 2009.

Asadar, dupa alegerile din 1990, avem in prezent cam cea mai legitima putere executiva pe care Romania a avut-o vreodata in ultimii 25 de ani, chiar daca romanii nu au intentionat acest lucru cand au mers la vot.

Ramane doar ca cei doi reprezentanti ai puterii executive sa valorifice aceasta legitimitate prin dialog si sa nu o incalce depasindu-si atributiile (premierul sa nu ajunga sa faca gesturi ce tin de presedinte si invers).

Faptul ca presedintele Iohannis are in spate legitimitatea unui vot important care ii permite sa gandeasca un proiect national pentru Romania este incontestabil. In mod normal, pana la urmatoarele alegeri, ar trebui sa fie la fel de incontestabila si legitimitatea premierului Ponta de a initia proiecte executive si de a lucra impreuna cu presedintele pentru a le pune in aplicare.

Stiu ca este o situatie care nu convine celor care ar fi vrut sa detina puterea in mod total si exclusiv, dar cred ca Romania este in fata unei oportunitati istorice – aceea de a se obisnui cu o coabitare constructiva si de a invata si mai mult (poate chiar cu forta) virtutile colaborarii si dialogului in politica. Urmeaza un an si jumatate care pot deveni un fel de “Golden age” pentru marile proiecte in Romania, asta daca cei doi poli executivi din Romania inteleg ca miza nu este sa isi reafirme constant legitimitatea, ci ca trebuie sa o foloseasca efectiv, cat timp o au…

Citeşte şi: Mircea Geoană – un mister și un eșec

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
22 ian, 08:16
Adam
Cea mai buna oferta de lucru! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! sellectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
21 ian, 14:40
ion
Lasa-ne tata cu argumentele cum ca Ponta are legitimitate !!!!
Poporul s-a saturat de plagiator,mitoman,mocofan,coruptul, fariseul,demagogoul,prefacutul,incompetentul,impostorul,care ne-a facut de ras in toata lumea si a adus Romania in colaps economic !
Cu ce majoritate? Cu parlamentari cumparati la bucata ????
21 ian, 07:23
gigi pitpalac
legitimitatea morala a unui angajat al lui Ponta
O intrebare pentru Klaus Iohannis
Dan Sultănescu(consilier Ponta)-Obiectiv.Info

26 aug, 2014.Inainte de a-si prezenta viziunea pentru Romania, domnul Klaus Iohannis cred ca trebuie sa explice ce-a vrut sa spuna cand a spus ca el a avut bani pentru case pentru ca nu a avut copii. Ce-o insemna, de fapt, asta? Ca nu e bine ca romanii sa faca copii?
• Inainte de a-si prezenta viziunea pentru Romania, domnul Iohannis cred ca trebuie sa explice ce-a vrut sa spuna cand a spus ca el a avut bani pentru case pentru ca nu a avut copii. Ce-o insemna, de fapt, asta? Ca nu e bine ca romanii sa faca copii? Ca e mai bine sa investesti in ziduri decat intr-o familie? Poate are o explicatie coerenta, poate ca aseara la B1 nu a fost suficient de clar - inainte de explica alte lucruri, cred ca ar fi foarte util sa clarifice acest lucru.
• ”Alţii au investit în educaţia copiilor, noi am investit în imobile”!!! Asadar, asta a fost explicatia domnului primar la intrebarile despre cele 6 case pe care le are. 6 case obtinute dintr-un salariu de profesor de liceu de fizica, spune domnia sa, prin meditatii. Daca are omul o reteta secreta de imbogatire a profesorilor de liceu, cred ca Romania va avansa extraordinar de mult, iar bunastarea profesorilor va fi asigurata. Dar, dincolo de lipsa de explicatie pentru case, trebuie notata atitudinea extrem de cinica despre prioritatile in viata ale romanilor.
• Da-i incolo pe cei care vor copii si isi cheltuie banii pe asta. Noi suntem oameni ordonati, nu aruncam banii pe prostii, ii bagam in case! In sase case, sa fiu mai exact. In case obtinute Dumnezeu stie cum, ca eu tot nu m-am prins.
• Pana acum, am inteles ca din bani de meditatii (omul a fost profesor de fizica la liceu – sunt curios cam cate meditatii ar trebui sa dai sa obtii bani de 5-6 case!). Mai exista si povestea (inca la nivel de speculatie) despre participarea la vanzarea de copii la inceputul anilor 90. Ar fi chiar culmea sa existe dovez
21 ian, 11:18
cantautor
dle Gigi,iti bati degeaba capul cu consultantul asta mercenar...
este calauzit nu de moralitate,ci de principiul:cainii latra,caravana trece..
au gazduit si facut afirmatii neverificate,atacuri la persoana,nu au mimat macar o scuza si acum vor armonie,liniste si pace constructiva
ce este simpatic,este ca sunt tineri...ca si Ghita
ce este si mai simpatic este ca se simt diferiti..
de fapt sunt niste parveniti
20 ian, 22:38
liviuioan
--CAPTIVITATE--LUCRULUI BINE FACUT
Sa vorbim de--oportunitati istorice--in - FRATIA PENALILOR --care incearca prin orice mijloace sa opreasca tavalugul justitiei , cu moralisti de tipul---PREDOIU-bica-sima--PETRACHE--telefonistul de serviciu-- VASS--romcontrol--cu jurnalisti de la SCANTEIA TINERETULUI--care arunca pisica in adapostul cu caini doar doar--vor sa mai vorbeste cineva despre--EL COMANDANTE--si LIFTUL STRICAT . Strategiile , puse in aplicare din 2012--diasporele ;udriste, macoviste ,penaliste--costa mult . Un prim raspuns la vocaliza isterica a copresedintelui ghiveciului--verde inrourat--umbla noaptea la palat-il vom afla pe 21-01-2015 .

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ