Letonia a adoptat moneda euro

| 01 ian, 2014

Letonia a devenit, la 1 ianuarie 2014, al 18-lea stat care adoptă moneda euro, dar peste jumătate din cei două milioane de locuitori se tem că aderarea la euro va duce la accelerarea inflaţiei şi la reducerea puterii de cumpărare.

Adoptarea euro va încheia călătoria de peste două decenii pentru fosta Republică Sovietică, care ve deveni a patra ţară fostă comunistă din zona euro, după Slovacia, Slovenia şi Estonia, conform Agerpres.

Guvernul leton a adoptat măsuri dure de austeritate pentru redresarea finanţelor publice şi pentru a îndeplini cerinţele necesare adoptării monedei euro. Economia Letoniei, care s-a contractat cu peste o cincime în perioada 2008-2009, a înregistrat în 2013 cel mai rapid ritm de creştere din UE.

Temerile privind accelerarea inflaţiei au sporit, chiar dacă preţurile de consum au scăzut cu 0,4% în noiembrie, fiind a şasea lună din acest an fără creştere. Ministerul de Finanţe estimează că preţurile vor creşte cu 2,3% anul viitor iar economia va înregistra un avans de 4,2%.

Sunt convins că preţurile vor creşte după adoptarea euro. Este o realitate că Letonia va trebui să contribuie la plăţile pentru alte state. De ce trebuie o ţară să plătească datoriile altor state', se întreabă Andris Liepins, proprietar de magazin în Riga.

Într-un raport al Comisiei Europene publicat în 3 decembrie se arată că aproximativ 83% din letoni se tem că adoptarea euro va duce la majorări nejutificate de preţuri. Guvernul crede că euro va aduce beneficii Letoniei, prin majorarea investiţiilor străine şi a exporturilor, permiţând economiei să crească într-un ritm mai rapid.


Conform unui raport al companiei de sondare a opiniei publice SKDS publicat în 27 decembrie, 50% din letoni se opun aderării ţării la euro, care ar putea duce la accelerarea inflaţiei şi la reducerea puterii de cumpărare

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ