Leul românesc rage în UE

| 03 ian, 2014

Noul curs al BNR publicat vineri la prânz riscă să îngroape complet un aspect pozitiv al relației Leu – Euro, aspect mult mai important decât interpretările panicarde ale deja obișnuitei deprecieri a Leului de la debutul fiecărui an. Dar este binecunoscut faptul că o veste negativă va stârni întotdeauna mai mult interes în mass-media decât una pozitivă.

Pe scurt, fluctuația în minus a Leului de vineri, care reprezintă o pierdere de 2,08 bani în raport cu euro în ultima zi din 2013, pare să fi acoperit vestea foarte bună potrivit căreia Leul a înregistrat în 2013 cea mai redusă depreciere în raport cu euro, dintre toate monedele din Uniunea Europeană. Moneda națională marca, la sfârșitul lunii care tocmai s-a încheiat, o scădere de circa 0,5% comparativ cu valoarea sa de la începutul lui 2013.

Această performanța a Leului din 2013 a fost evidențiată de o analiză a firmei de brokeraj Noble Securities, parte a grupului financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding.

„Leul a avut o evoluţie pozitivă în primele 11 luni ale anului 2013, apreciindu-se uşor raportat la euro. Luna decembrie nu a fost însă favorabilă monedei naţionale, aceasta scăzând cu aproape 0,9% faţă de euro: neînţelegerile de pe scena politică internă au afectat mediul economic şi au transmis către investitori semnale privind o anumită instabilitate”, a declarat Silviu Pojar, sales manager la Noble Securities, sucursala România, citat de Agerpres.

Se pare, deci, că strategia inițială de blocare a bugetului a președintelui Traian Băsescu a avut anumite repercusiuni asupra stabilității Leului, însă acest lucru nu a împiedicat moneda națională să încheie anul într-un punct foarte bun comparativ cu restul statelor din afara zonei Euro. Dar fără acest blocaj, poate că Leul s-ar fi aflat într-o poziție chiar mai de forță.

În orice caz, cea mai înțeleaptă atitudine pe ar trebui să o aibă în prezent analiștii nespecializați în domeniul financiar este să stea departe de interpretările prăpăstioase fundamentate pe o fluctuație de termen scurt a cursului și să privească mai degrabă tabloul de ansamblu: Leul a fost cea mai stabilă monedă din UE în raport cu Euro în anul care tocmai s-a încheiat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ