LEUL se prăbușește în continuare. Până unde poate ajunge

| 22 ian, 10:56

Moneda națională continuă să se deprecieze în raport cu euro, după ce vineri BNR a anunțat un nou record istoric negativ pentru leu.

Moneda euro era cotată, luni dimineața, la ora 9,30, la valoarea de 4,6641 lei pe piața interbancară.

Vineri, la cursul oficial, moneda euro a intrat pe o nouă pantă ascendentă și a spart pragul de 4,66 lei de care nu mai trecuse niciodată.

Moneda europeană a atins vineri, 19 ianuarie, un nou maxim istoric - 4,6614 lei, în creștere cu 0,21% față de ieri. Este pentru prima dată când cursul anunţat de BNR depăşeşte 4,66 lei.

Cotația record atinsă de euro în raport cu leul vine pe fondul unei aprecieri puternice a monedei europene pe piețe internaționale, unde a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 3 ani în fața dolarului, a explicat la Realitatea TV purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

"Vorbim de un climat internațional care a dus la un euro foarte puternic, nu neapărat la un leu foarte slab. Toate monedele din regiune, inclusiv leul, au o tendință de depreciere, vedem asta pe piața maghiară, pe cea poloneză, de-asta avem combinația pe care o avem. Nu aș spune că se prăbușește, e o depreciere treptată, cuvintele dure nu sunt la locul lor. Avem într-adevăr o volatilitate ridicată", a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR la Realitatea TV.

Potrivit acestuia, volatilitatea de pe piața valutară depinde de contextul local, dar și de un context internațional. În cazul de față vorbim de o monedă europeană mare, nu de un leu care se depreciază.

În cazul contextului intern, Dan Suciu spune că întărirea leului depinde de stabilitatea politică și de deciziile raționale luate în plan economic.

Analiștii economici se așteaptă ca deprecierea monedei de la final de an să continue și în 2018. Un euro ar putea costa cel puțin 4,7 lei în acest an.

Prognozele specialiștilor sunt contrazise doar de Comisia națională de prognoză care anunță un curs mediu de 4,55 lei/euro, cotație puțin probabilă pe care se bazează și bugetul de stat din 2018.

Specialiștii în economie vorbesc chiar de o cădere a leului până la valoarea de 4,7329 lei.

"În ceea ce priveşte cursul de schimb euro-leu, este de remarcat că peste 90% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,6891, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7329. De asemenea, toţi participanţii anticipează o majorare a ratei inflaţiei în următoarele 12 luni', se arată într-un sondaj național al CFA România.

Indicatorul de incredere macroeconomica al CFA Romania, calculat pe baza estimarilor membrilor organizatiei, a corectat marginal, dupa cinci luni consecutive de scadere, la valoarea de 44,1 puncte, fiind cu 0,7 puncte mai mare decat valoarea consemnata in exercitiul anterior, evolutie care s-a datorat ambelor componente ale indicatorului, arata datele publicate de CFA.

Astfel, valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de sase luni este de 4,6891 (in crestere cu 470 pips fata de valoarea inregistrata in exercitiul anterior), in timp ce pentru orizontul de 12 luni valorea medie a cursului anticipat este de 4,7329 (valoare in crestere cu 512 pips fata de cea inregistrata in luna anterioara), informeaza CFA intr-un comunicat transmis marti.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ