Liberalii şi-au amintit că sunt de dreapta în opoziţie. La putere, au distrus locuri de muncă

| 14 mar, 2014

Când zgomotul de fond este cel care predomină în politica din România, ştirile cu adevărat importante fie nu se aud, fie sunt tratate marginal. Este şi cazul anunţului celor de la Gabriel Resources, compania care încearcă de o bună perioadă să obţină aprobarea pentru a demara exploatarea auriferă.

Astfel, aproape 400 din cei 500 de angajaţi ai companiei Roşia Montană Gold Corporation, care din 1 martie se află în şomaj tehnic, vor fi disponibilizaţi din aprilie şi până la mijlocul lunii mai.

Potrivit unui comunicat de presă a Gabriel Resources, compania aşteaptă un angajament ferm din partea României privind investiţia din Apuseni. "Rămanem deplin angajaţi pentru construirea şi operarea minei de la Rosia Montană, dar avem nevoie să vedem un angajament similar din partea României", a precizat directorul executiv Jonathan Henry.

Situaţia este una ingrată şi este cauzată în mare măsură de comportamentul autist al liberalilor. Cât timp s-a aflat la putere, PNL a distrus locuri de muncă, opunându-se proiectului de la Roşia Montană. Acum, ca partid de opoziţie, liberalii şi-au amintit că sunt de dreapta şi impun ultimatumuri Cabinetului Ponta, ameninţându-l cu moţiunea de cenzură dacă nu adoptă scăderea CAS la angajator şi scutierea de la impozit a profitului reinvestit.

Jocul duplicitar al lui Crin Antonescu şi al partidului său este reprobabil şi denotă ipocrizie. Cât timp s-a aflat la guvernare, formaţiunea liberală nu s-a manifestat vocal în sensul creării de locuri de muncă. Nici vorbă de strategii sau de proiecte care să genereze locuri de muncă. În schimb, prin modul în care au acţionat cât timp s-au aflat la guvernare, liberalii sunt pe cale să facă pierdute 400 de locuri de muncă dintr-un singur foc.

PNL n-a înţeles că beneficiile proiectului de la Roșia Montană vor fi ale statului român. Roşia Montană va genera pentru statul român venituri de aproximativ 2,3 miliarde dolari şi un efect direct în economia României de circa 2,9 miliarde dolari, la un preţ de referinţă al aurului de 1.200 dolari/uncie. Mai mult, totalul beneficiilor economice directe ale proiectului pentru România sunt estimate la peste 5,2 miliarde dolari, conform proiectului de Acord privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argintifere din acel perimetru.

Iar la cele 5,2 miliarde de dolari pe care exploatarea de la Roșia Montană le-ar aduce ca beneficii directe, trebuie adăugate și beneficiile indirecte. Desigur, valoarea efectivă a acestora este mult mai greu de cuantificat, dar ele ar putea adăuga în vistieria statului, după unele analize, alte câteva miliarde de dolari, mai ales că, prin acordul încheiat cu RMGC, canadienii se obligă să lucreze la exploatarea minieră doar cu companii românești. Altfel spus, de proiectul de la Roșia Montană depinde un număr substanțial de locuri de muncă.

Doar că, de la înălţimea ambiţiilor lui Crin Antonescu, preocupat cu propriile planuri prezidenţiale, tema locurilor de muncă nici nu există pe agendă. O abordare care îl va costa scump pe liderul liberal, cel care se visează la Cotroceni înainte ca lupta efectivă să înceapă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ