Libertatea extremă şi extremismul religios

| 07 ian, 20:10

E în natura umană să împingă lucrurile din ce în ce mai departe. Oare libertate totală de exprimare înseamnă că trebuie să o şi exerciţi? Nu contează ce cred eu, pentru că se va găsi întotdeauna un altul care crede exact opusul. Contează faptele.

Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Paris este rezultatul tragic al unui conflict al extremelor: libertatea de exprimare dusă la extrem şi extremismul religios. Cu puţin cinism, asta ar putea fi considerată partea bună a lucrurilor – un astfel de conflict apare foarte rar, în condiţii extreme, când se întâlnesc două extreme.

Dacă o luăm cronologic, conflictul dintre umorul caricaturizat occidental şi islamişti a început în 2005, odată cu publicarea a 12 caricaturi cu Mohamed într-o publicaţie daneză. De-atunci au pornit ameninţări la adresa caricaturistului şi a celor care vor prelua şi difuza caricaturile. Inutil să precizez  că Charlie Hebdo a preluat caricaturile. În România nu prea au apărut şi aflăm că asta a fost rezultatul unui episod interesant dezvăluit astăzi de Cristian Tudor Popescu.

Au trecut aproape zece ani pentru ca ameninţările împotriva batjocoririi islamului să se transforme în fapte. Din păcate, în astfel de cazuri, fapte înseamnă (şi) moarte. Totuşi, nu ne putem declara luaţi prin surprindere, cel puţin în privinţa actului. Orice – şocaţi, îngroziţi, revoltaţi, îndureraţi – dar nu luaţi prin surprindere. Ne-au luat prin surprindere doar momentul şi locul, dacă nu ne luau prin surprindere, ar fi însemnat că le cunoaştem şi, prin urmare, atentatul ar fi fost dejucat.

Nu ştim elementul care a declanşat această reacţie chimică letală, în momentul de faţă nu ştim nici măcar cine sunt atacatorii, de la ce grupare se revendică. Elementele apărute şi declaraţiile martorilor spun însă că e vorba de islamişti (au strigat Allahu Akbar! înainte de a începe să tragă, plus alte indicii).

Însă putem să spunem onest că nu ne-am fi aşteptat la aşa ceva niciodată, în condiţiile în care vedem crime comise pentru mai puţin? Jihadiştii Statului Islamic ne arată zilnic că se poate viola dacă o femeie nu e acoperită cum trebuie, se pot tăia mâini dacă nu şi-au făcut rugăciunea cum scrie Coranul, se poate ucide (în masă) dacă nu crezi în Dumnezeul lor sau, mai rău, crezi în altul. Probabil nu există crimă mai mare decât să iei în râs numele/figura lui Alah. Iar caricaturiştii de la Charlie Hebdo, slavă Domnului, se pricepeau de minune la asta. (E drept, îl tratau nediscrimantoriu şi pe Dumnezeul catolicilor şi orice fel de credinţă, au văzut probabil că asta aduce audienţă.)

A ucide în numele credinţei este un lucru pentru care ei sunt educaţi – când spun „ei”, nu mă refer la toţi musulmanii, ci la cei care ajung să comită astfel de atrocităţi. Noi suntem educaţi să fim toleranţi. Ei sunt educaţi să vadă lumea într-un singur fel, conform credinţei lor. Noi suntem educaţi să fim „corecţi politic”, să vedem lumea în toate felurile, conform tuturor credinţelor.

Se dezbate acum dacă publicarea unor astfel de mesaje/caricaturi ar trebui oprită sau nu. Că un asemenea gest ar însemna cenzură, cedare în faţa fricii. Sunt de acord cu asta şi sunt adeptul libertăţii totale de exprimare. Dar sunt de acord şi că libertatea mea de exprimare îl poate afecta pe altul. Dacă cenzura nu vine din interior (când spun cenzură mă refer la a fi conştient că actul meu provoacă intenţionat sensibilităţile celuilalt), degeaba este impusă din afară.

E în natura umană să împingă lucrurile din ce în ce mai departe. Oare libertate totală de exprimare înseamnă că trebuie să o şi exerciţi? Nu contează ce cred eu, pentru că se va găsi întotdeauna un altul care crede exact opusul. Contează faptele. Iar faptele spun că nişte oameni au fost vânaţi şi ucişi pentru că şi-au exercitat libertatea totală de exprimare.

Vor fi în continuare oameni care îşi vor exercita această libertate. Şi oameni dispuşi să ucidă pentru a îngrădi acest drept. Sper să nu se mai întâlnească, pentru că un creion nu te poate apăra de glonţ.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

8 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
15 ian, 12:03
Adrian Razvan
Munca la domiciliu
Cea mai buna oferta de lucru! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza cu noi si sunt extrem de multumiti! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! sellectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de e-mail: [email protected]
12 ian, 15:34
frei_herr
Bogdanele, tata, mare grija pe scari cu ... pianul logicii si ratziunii! Mai ales ca, desi sintem "invatzatzi" - eronat! - prin dictzionare ca astea doua ar fi cam unu' si acelashi lucru, somnul ratziunii poate intr-adevar nashte monshtri in timp ce somnul logicii e nascut doar din ... prostie pura.
Bref, i-nestimabile, exista doar notziunea de libertate. Punct!
Asa-zisa libertate totala e o ... licentza care legitimeaza in mintea cercopitecilor o presupusa libertate ... si mai si! Da' se pare ca in iarna asta logica a cazut rau de tot ... pe gheatza. Si am vaga impresie - urmarind sumedenia de "inteligentzi" si minunatele lor articole din ultimele zile cu care dau in gard in cel mai ... cre(sh)tinesc stil cu putintza - ca sarmana shtiintza a demonstratziei a supravietzuit timp de mai bine de doua milenii doar ca sa-si gaseasca obshtescul sfirshit chiar in Romanica noastra mult iubita. Adica in chiar ... Gradina Fecioarei Maria, cum cu stupizenie si emfaza epistemologica asertzionam!
Talmesh-balmeshul din capetele noastre - gonflate ... dovlecian cu teorii, axiome, citate si cugetari apocrife si/sau ipocrite - ne duce si induce mai mereu in teribila eroare cu privire la libertatzile mele versus si/sau consensus cu libertatzile celorlaltzi :
Niciodata, da' niciodata!, libertatea mea nu inceteaza acolo unde incepe libertatea celui de linga mine. Asta glumetz considerind datorita faptului ca densitatea noastra a devenit atit de ... shobolaneasca incit proximitatea aproape epidermica a celuilalt nu face altceva decit sa-mi stirneasca cele mai viscerale si primitive porniri! Sint sigur ca Big D. n-a vrut - axiomatic? - decit putzin si ... fara rost mai bine ... mult si foarte prost! Fie si macar datorita unui "control" ineficient al unei specii extrem de numerose da' mai ales dezastruos de egotice...

In situatzia fals inter-confesionala prezenta n-am nici un pic de intzelegere pt. impardonabila ignorantza si chiar lipsa de bun simtz in a cit
12 ian, 17:10
frei_herr
In situatzia fals inter-confesionala prezenta n-am nici un pic de intzelegere pt. impardonabila ignorantza si chiar lipsa de bun simtz in a citi macar "controversatul" - de catre anal-fabetzi, ignorantzi si extremishtii creshtini -, Coran. De unde pina si jurnalishtii ar fi aflat ca asa-zisele versete care incita la violentza si omorire a dushmanilor sint inspirate initzial doar de necredintza unor factziuni religioase si triburi islamiste ale acelor vremi, si ca acest gen de agresivitate - extrema si de neacceptat pt. un om modern - nu este cu nimic mai prejos decit cea propavaduita in ... Vechiul Testament!
Si in Vechiul Testament ca si in Coran o astfel de teribila "abordare" a necredincioshilor intru Dumnezeu, respectiv Allah, este insa explicitata foarte clar ca are loc DOAR CA RASPUNS la atacurile razboinice ale acestora. Atit Dumnezeu cit si Allah interzicind ca proprii credincioshi (creshtini, recte musulmani) sa initzieze actziuni violente sau razboaie numai pt. necredintza jigniri sau ofense blasfemiatoare.
Iar asta, domnilor, face dovada ca atit Dumnezeu cit si Allah au avut inca din vremurile acelea mai multa minte decit avem astazi noi to(n)tzi la un loc! Si oricum infinit mai multa decit pseudo-jihadishtii integrishti sau sceleratzii de la ISIS/ISIL care n-au facut altceva decit AU PERVERTIT intzelesurile si rolul Coranului doar in interesul propriilor scopuri criminale!...
In acest context eu speram ca un redactor shef de publicatzie din Anno Domini 2015 sa aiba mai multa inteligentza, ratziune si logica. Macar la nivelul cititorilor sai... Se pare insa ca aprecierea mea este cel putzin ... non-conforma.
In fond, nu-i asa?, de unde nu-i nici macar ... Allah nu cere!

Sanatate si ... no offence, "eminentza"!
09 ian, 15:21
Dinu
Conceptul de libertate extrema are o denumire: anarhie. Prin libertate (democratica) se intelege o libertate limitata la axioma ca esti liber sa faci orice atata timp cat nu incalci libertatile si drepturile (implicit legile in vigoare) altor persoane. Libertatea de exprimare e totala, daca cenzurezi exprimarea, aia nu mai e libertate. Ori e, ori nu e, indiferent pe cine sau ce ofensezi. Deci cam asta este.
12 ian, 15:43
frei_herr
@ Dinu - Pt. primele doua afirmatzii ai acceptul si aprecierea mea totala. Asa este. Chiar daca ar fi trebuit sa ... dezvoltzi nitzel mai mult ca sa priceapa si "domnul" redactor shef.
Din nefericire omniprezenta noastra ... incongruentza ca fiintze duale - divine da' mai ales ... darwine! - ne face sa fim solidari cu adevarul si logica elementara doar vreme de ... doua fraze!
Sanatate!...
08 ian, 18:14
irinapop
1. Libertatea de exprimare nu poate fi dusa la extrem. Ea exista sau nu.
2. Umorul, satira si caricatura sunt umor, satira si caricatura indiferent de subiect. Singur ai remarcat autorule ca acei ziaristi francezi faceau misto de orice Dumnezeu.
3. Da, suntem educati de mici "să vedem lumea în toate felurile, conform tuturor credinţelor". De aceea ei, musulmanii vin in lumea noastra. Pentru ca-i acceptam asa cum sunt, cu bune si rele si pentru ca le acceptam credinta asa cum vor ei sa creada. Daca nu le convine aceasta lume sa plece in lumea lor in care "se poate viola dacă o femeie nu e acoperită cum trebuie, se pot tăia mâini dacă nu şi-au făcut rugăciunea cum scrie Coranul, se poate ucide (în masă) dacă nu crezi în Dumnezeul lor sau, mai rău, crezi în altul".
4. Vor sa traiasca-n Europa sa accepte ca libertatea de exprimare exista, ca umorul exista si nu tine cont de subiect, sa se civilizeze si sa devina la randul lor toleranti. Daca este atat de rea lumea europeana, sa se duca-n lumea lor musulmana si sa traiasca asa cum le impun liderii lor musulmani. In tara lor, in lumea lor, nu in Europa mea, nu in lumea mea. Sa nu mai indrazneasca sa ne impuna noua, cu forta, ce sa vorbim, ce sa gandim si cum sa ne purtam.
5. Si inca ceva ar fi trebuit spus de maria ta JURNALISTUL, dar ai uitat, in incercarea-ti disperata de a le gasi scuze CRIMINALILOR: o caricatura si un creion n-au ucis pe nimeni, NICIODATA, un glonte poate ucide INTOTDEAUNA.
08 ian, 07:40
ferenczy olteanul
dupa ce redactorul sef Pacurar,a tolerat atacurile cretine la confesiunea lui Iohannis,acum ne scrie poezie...
pe bani,scria pro Ponta si ortodoxie..

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ