Liderii companiilor din România fac radiografia corectă asupra economiei

| 04 sep, 2014

Concluzia generală, ascultându-i pe acești manageri de top, este că economia românească se îndreaptă în direcția cea bună și are toate șansele să înregistreze în continuare creștere economică.

Dincolo de încercările politicienilor din opoziție și ale unor așa-ziși analiști aserviți de a-i convinge pe români că ne paște din nou apocalipsa economică, cei care chiar se pricep la economie combat cu fermitate o asemenea ipoteză. Lucrurile nu stau nici pe departe așa cum vrea să ne convingă propaganda portocalie, ba mai mult, încetinirea ritmului de creștere economică înregistrat în ultimele două trimestre poate fi considerat chiar un semn bun.

Cine spune asta? Ei bine, este vorba despre cei mai importanți CEO din economia românească, oameni care conduc companii ce valorează zeci și sute de miliarde și care contribuie în mod substanțial la bugetul României. Iar vocea lor merită ascultată, în contextul în care un manager care are în subordine mii și mii de angajați și care răspunde de un gigant precum Petrom, Banca Transilvania sau Orange nu își permite să vorbească fără a avea în spate o analiză cât se poate de obiectivă și de profesionistă, care să îi permită să ia deciziile de care are nevoie afacerea pe care o conduce.

Citeşte şi: OMV Petrom a descoperit petrol în Marea Neagră

Iar concluzia generală, ascultându-i pe acești manageri de top, este că economia românească se îndreaptă în direcția cea bună și are toate șansele să înregistreze în continuare creștere economică. „Ne aşteptam ca în România să fie creştere economică, care chiar dacă nu este poate la nivelul de anul trecut, dar 2-3% care automat va creşte de exemplu cererea la carburanţi. În România penetrarea la maşini este jumătate din media europeană. E posibil ca cererea de carburanţi să crească, odată cu creşterea standardului, cu creşterea PIB-ului. Dar aceste posibile creşteri şi la electricitate şi la celelalte credem că vor fi compensate de eforturile pe care industria şi consumatorii le fac pentru eficienţă energetică”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom, cea mai mare companie românească.

Opinia este împărtățită și de către directorul general al Băncii Transilvania, Omer Tetik. ”Reintrăm într-o perioadă de creştere, dar nu vorbim despre creşterile din perioada 2005-2006, care nu sunt sănătoase şi nici nu sunt de dorit. Dacă PIB-ul ar creşte cu 5%, iar sistemul bancar cu 50%, ar fi un sentiment de bubble”.

Iar comentariul merită analizat mai în detaliu fiindcă el oferă o replică indirectă celor care se plâng că ritmul de dezvoltare economică a încetinit în ultimele două trimestre. Invocând exemplul creșterii economice din perioada 2005-2006, Tetik reamintește ce se poate întâmpla dacă dezvoltarea economică este una de tip artificial, bazată exclusiv pe credite și consum.

Citeşte şi: Victor Ponta încurajează programul de foraje ExxonMobil-Petrom din zona continentală a Mării Negre

Din fericire însă, România nu se mai găsește într-o asemenea situație, datele economice din ultimii doi ani punând în evidență un trend consolidat de creștere a sectoarelor productive, dublat de exporturi. Doar în anul 2013 România a reușit să facă un pas uriaș în ceea ce privește competitivitatea economică, cu un salt de nu mai puțin de 17 locuri în clasamentul mondial. Așa stând lucrurile, revirimentul înregistrat în consum în ultima perioadă are un fundament economic sănătos și nu există niciun pericol să ne temem de reintrarea în criză, ci, dimpotrivă, avem serioase motive de optimism, așa cum ne-o spun inclusiv managerii celor mai importante companii românești.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
04 sep, 2014
mirela
Cele mai sigure locuri de munca! Oferta extrem de serioasa! Asiguram din start contract legal! Deja s-au facut primele plati! Multi oameni s-au convins, e randul dumneavoastra acum! NU este MLM! NU este joc piramidal! Castigurile sunt garantate! Cautam operatori online care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ